Când bucătarii au întâlnit inginerii, lucruri minunate s-au întâmplat - și continuă să se întâmple - pentru pasionații de gătit. Fabuloase piese de inginerie au ajuns în bucătăriile din toată lumea, de la mixerul KitchenAid cu performanțe legendare până la cuțitele nemțești Zwilling cu geometrie și precizie impecabile.
‘’Ce ar face un inginer în situația asta?” e o întrebare care poate rezolva multe dileme gastronomice, mai ales atunci când nu ai la îndemână toate ustensilele necesare. Și acum, serios vorbind, cine are în bucătărie toate, dar toate! ustensilele pentru toate rețetele pe care le faci de-a lungul timpului?
Să improvizăm, așadar, inginerește. Descoperă noi utilizări pentru accesoriile tale de gătit și află trucuri surprinzătoare care te ajută să termini treaba mai repede, să ai mai puține vase de spălat și să obții mâncăruri mai gustoase și mai interesante.
Cum să faci waffles chiar dacă n-ai aparat de wafe, cum să faci spaghetti din dovlecei chiar dacă n-ai un aparat de spiralat, cum poți pune lingura de înghețată la treabă chiar și atunci când nu ai înghețată – iată câteva trucuri pe care le împărtășim cu tine în următoarele rânduri.
1. Folosește foarfeca de bucătărie pentru a felia pizza
În caz că denumirea nu este destul de sugestivă, îți amintim că feliatorul de pizza rămâne cea mai bună variantă de a felia pizza. Dacă nu ți-ai cumpărat încă o astfel de ustensilă, urmează sfatul nostru și taie feliile de pizza cu o foarfecă ascuțită de bucătărie.
Indiferent de blat – subțire și crocant, dens sau pufos – și indiferent de toppinguri, foarfeca taie cu brio un disc de pizza în triunghiuri de orice dimensiune. Da, funcționează perfect și cu pizza congelată! Foarfeca e o alternativă OK și în situațiile în care vrei să tai pizza pe o suprafață care se zgârie (precum blatul de bucătărie) și nu poți folosi feliatorul.
2. Folosește decojitorul pentru a face spaghetti și tagliatelle din legume
Dacă nu ai un aparat de spiralat sau dacă ești indecis cu privire la această achiziție, ia în considerare următoarea idee. Folosește decojitorul de fructe și legume pentru a tăia fâșiile de zoodles și taglietelle vegetale din dovlecei, zucchini sau cartofi dulci. Îl poți folosi cu succes și pentru a decora salatele cu fâșii aspectuoase de morcovi sau sfeclă.
Decojitorul e excelent dacă vrei să faci porții mici sau dacă vrei să încerci pentru prima oară acești tăiței vegetali. Dacă îți intră la suflet și la siluetă, îți recomandăm totuși o mașină de tăiat spiralat, nu doar ca să fii mai rapid la gătit, ci și pentru că poți alege dintr-o multitudine de tipuri de tăiere.
3. Coace sandvișurile în aparatul de vafe sau vafele în aparatul de sandvișuri
Aparatele electrice de copt waffles și sandwich-uri au același principiu de funcționare, singura diferență fiind modelul plăcii antiaderente. Vafele au devenit tot mai populare în ultimii ani, drept urmare producătorii au scos pe piață chiar și aparate de copt cu plăci interschimbabile.
Dacă ai însă un aparat simplu acasă, fie el de waffles, sandvișuri, gogoși, sau chiar un grătar electric de tip presă (panini grill), poți să îl folosești într-un mod creativ, pentru un mic-dejun diferit și surprinzător.
Succesul gofrelor depinde și de tipul de aparat pe care îl ai. Un sandwich maker pentru felii toast poate scoate gofre mai pufoase, dar necesită și un timp de coacere mai îndelungat. Aparatele de tip grill e posibil să scoate gofre mai subțiri și mai crocante. Nu există o rețetă perfectă, așa că te sfătuim să improvizezi pentru a descoperi cea mai bună rețetă de waffles pentru aparatul pe care îl deții.
4. Folosește formele de brioșe pentru mini-frittatas sau pentru a congela supă (stock) de oase/legume în porții perfecte
Fie că ai forme individuale de brioșe sau o tavă cu mai multe compartimente, poți să le pui la treabă chiar de la micul dejun. Unge formele de brioșe (sau nu, dacă ai forme din silicon) cu puțin ulei de măsline și toarnă în ele ouă bătute, puțin lapte, sare, piper și ingredientele tale preferate: ceapă verde, șuncă, ardei, spanac, mărar, brânzeturi, roșii uscate, bacon, dovlecei sau orice altceva îți trece prin cap. Apoi, la cuptor cu ele!
Vei obține mini-omlete pufoase, sănătoase și ideale pentru mic-dejun sau brunch. S-ar putea chiar să-i convingi și pe cei mai mici mofturoși să mănânce, cu așa o prezentare simpatică.
Îți mai dăm o idee! Fă o supă concentrată de carne, oase sau legume (poți folosi chiar cojile rămase de la legume și tulpinile de la verdețuri, spălate bine înainte), strecoar-o și toarn-o în formele de brioșe sau în forme de gheață, apoi pune-o la congelator. Le poți folosi pe parcursul următoarelor 2-3 luni pentru a intensifica savoarea mâncărurilor tale: pilaf și risotto, tocănițe, iahnie de fasole, chili con carne, sosuri de paste, supe, ciorbe și piureuri.
Odată congelate, scoate-le din tavă sau forme și păstrează-le în pungi sigilate de congelator. Astfel eficientizezi spațiul și ai formele de brioșe disponibile pentru alte rețete.
5. Dă untul rece pe răzătoare când faci aluaturi fragede
Rețetele de aluat fraged, pentru tartă și biscuiți, necesită în general unt rece, amestecat cu făina, folosindu-ți degetele sau un robot, până devine un amestec cu textură nisipoasă. Iată un truc pentru a eficientiza acest proces: pune untul în congelator sau scoate-l direct din frigider dacă e foarte rece, și dă-l pe răzătoare, în castronul în care ai pus făina.
Fâșiile mici de unt se vor încorpora rapid cu făina și nu vei avea bucăți mari de unt rămase în compoziție. Pune amestecul în frigider sau în congelator până pregătești și restul ingredientelor.
6. Feliază și alte alimente cu feliatorul de ouă
Dacă tot ai un feliator de ouă în bucătărie, de ce să-l folosești doar atunci când faci salată orientală sau cartofi franțuzești? Scoate-l din fundul sertarului și pune-l la îndemână, pentru că acest accesoriu mititel se descurcă de minune să felieze și alte alimente moi, precum:
- Ciupercile champignon pentru pizza;
- Kiwi, căpșuni, banane, avocado, piersici și alte fructe moi;
- Bulgării de mozzarella proaspătă sau alte brânzeturi moi;
- Legume fierte;
- Untul pentru aluaturi.
7. Folosește feliatorul de mere/pere pentru a tăia ceapa sau cartofii wedges
Când faci cartofi wedges la cuptor sau la air-fryer, e important să-i tai în dimensiuni aproximativ egale, pentru o coacere uniformă. Dacă vrei să faci o tavă întreagă odată, folosește feliatorul de mere pentru a reduce la jumătate timpul de tăiere a cartofilor și pentru a obține bucăți de forme și dimensiuni similare.
Același lucru e valabil și pentru wedges de ceapă sau sfeclă roșie. Și crede-ne pe cuvânt: îți dorești wedges perfecte de ceapă atunci când faci, de exemplu, această minunată Tartă Tatin cu ceapă roșie caramelizată – pe cât de fabuloasă, pe atât de simplu de preparat. Așa că pune feliatorul la treabă și mulțumește-ne mai târziu 😊
8. Decorează fursecurile și biscuiții cu... telul, furculița sau zdrobitorul de cartofi
Pe cât de îndoielnic sună, pe atât de ingenioasă e această metodă de a face biscuiții de casă mai aspectuoși și mai apetisanți. Și e și extrem de simplu. Pune biluțele de aluat în tava de copt și deschide sertarul cu tacâmuri și ustensile – în funcție de forma lor, poți obține fursecuri cu diverse modele.
Presează fiecare bilă de aluat cu ustensila aleasă și vezi ce urme lasă pe biscuite. Dacă nu ești mulțumit, remodelează bila de aluat în mâini pentru a-i reda suprafața netedă și încearcă din nou.
Furculița e cea mai la îndemână metodă: presează ușor aluatul, apoi rotește la 90 de grade și apasă-l din nou, pentru un aspect interesant de tip grilaj. Nu apăsa prea tare pentru a nu turti biscuiții, ci doar atât cât e nevoie pentru a lăsa urme în aluat.
Alte accesorii pe care le poți folosi pentru a crea indentații și modele interesante pe aluatul de biscuiți:
- Feliatorul de mere – pentru biscuiți în formă de floare
- Pahare, capace sau orice alte obiecte cu striații
- Vârful unui tel
- Ciocanul de șnițele
- Zdrobitorul de cartofi
9. Folosește cupa de înghețată pentru a curăța dovleacul și pepenele galben de sâmburi…
…și pentru a servi pepenele în cel mai frumos mod posibil.
Miezul dovleacului și al pepenelui galben poate fi curățat și cu o lingură simplă, dar dacă nu găsești vreo plăcere deosebită în această activitate, de ce să nu alegi varianta mai rapidă?
Cât despre servire, lucrurile sunt chiar fenomenale. Chiar dacă nu ești fan înghețată, merită să cumperi o lingură specială doar pentru a servi pepenele galben și roșu sub formă de sfere perfect egale.
Un desert potrivit pentru zilele caniculare, pepenele rece, proaspăt scos din frigider, se scobește cu ajutorul cupei de înghețată și se servește în pahare sau castronașe pentru desert. Poți adăuga bilele de pepene rece și în limonade și alte băuturi, în locul cuburilor de gheață. Vei impresiona, garantat!
10. Folosește o sită din inox pentru gătit la aburi
Gătitul la aburi este o metodă de preparare a mâncării foarte simplă și sănătoasă, de aceea există o mulțime de vase și accesorii dedicate acestei tehnici răspândite în toată lumea. Poți alege între un set de vase pentru gătit la aburi sau un coș de gătit la aburi foarte accesibil ca preț sau chiar un aparat electric care face singur toată treaba fără să necesite supraveghere.
Dacă nu ai niciunul dintre aceste ustensile, ai putea folosi o sită termorezistentă pe post de coș de aburi. Pui sita într-o cratiță încăpătoare, torni apă în cratiță până sub sită, pui alimentele și le lași la gătit sub capac. Atenție: sita trebuie să fie fabricată dintr-un material termorezistent, ideal inox de bună calitate. Dacă materialul este îndoielnic, se poate topi sau poate rugini sub acțiunea aburilor fierbinți.
Desigur, dacă toate aceste trucuri și improvizații nu sunt potrivite stilului tău de gătit, îți reamintim că poți găsi în oferta KitchenShop cam orice ustensilă de care ai avea nevoie în bucătărie.
Iar dacă se întâmplă să nu găsești ce-ți dorești, nu ezita să ne lași un mesaj pe pagina de Facebook sau folosind datele de contact de aici. Ținem cont de toate sugestiile, reclamațiile și dorințele pasionaților de gătit.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: