Se spune că această reţetă a fost inventată special pentru Anna Pavlova, celebra balerina rusoaică a începutului de secol XX, şi că principalele caracteristici ale desertului o definesc. Aşadar, te invităm să prepari un dulce spectaculos, graţios, uşor şi delicat. Gustos, este de la sine înţeles.
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 3 albușuri (la temperatura camerei)
- 150 g zahăr pudră vanilat
- 3 lingurițe zahăr pudră simplu
- 1/2 linguriță de amidon
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 200 ml smântână pentru frișcă rece
- 25 căpșuni frumoase
- 5 frunze mentă
- sare
Timp:
- Timp de preparare: 2 ore
Cum se face:
Pasul 1: Se pun albușurile cu o priză de sare în bolul mixerului Artisan-KitchenAid și se bat. Când albușurile devin spumă, se adaugă treptat zahărul pudră vanilat, câte o lingură o dată. Abia după ce se încorporează bine se trece la următoarea lingură. Când s-a pus jumătate din cantitatea de zahăr, se adaugă o linguriță de zeamă de lămâie.
Pasul 2: Se adaugă şi restul de zahăr, pe acelaşi principiu: treptat, câte o lingură. La final se adaugă cealaltă linguriță de zeamă de lămâie. Se mai bate spumă un minut, până stă lipită pe tel fără să cadă și are aspect lucios.
Pasul 3: Pe o tavă se pune hârtie de copt. Se trasează un cerc pe hârtie (care va defini cât de mare va fi prăjitura, adaptată dimensiunii platoului de servire) și se aşază bezeaua în mijlocul lui. Cu dosul unei linguri, începând dinspre centru, se face o adâncitură în mijlocul spumei. Se pot face pe marginea bezelei diverse modele, cu lingura, respectând condiția de a nu depăşi diametrul propus și de a nu aplatiza prea mult compoziția.
Pasul 4: Se dă bezeaua la cuptor, la 150°C pentru ~1 oră, fără a umbla la ea în acest interval (cuptorul rămâne închis). După o oră, bezeaua va avea o crustă casantă, de culoare crem, iar la interior va rămâne albă și va avea o consistență cremoasă. Se opreşte focul și se lasă bezeaua să se răcească ușor în cuptor. Acest pas este obligatoriu de respectat, altfel bezeaua se poate crăpa sau se poate lăsa.
Pasul 5: Se desface hârtia de copt de sub bezea, trăgând ușor și cu atenție, să nu se rupă blatul - acesta este pasul cel mai greu. Dacă totuşi apar mici fisuri în bezea, este ok. Se aşază bezeaua pe platoul de pe care se va servi.
Cu maxim 30 minute înainte de servire:
- Se prepară crema de căpșuni: se mixează în blender 10-15 căpșuni, cu 1 linguriță de zahăr pudră simplu, amidon și frunzele de mentă.
- Se bate frișca până stă pe tel și se îndulceşte după gust. Zahărul pudră este mai potrivit pentru că se bate mai ușor.
- Se pune frișca în adâncitura din bezea. Se toarnă câteva lingurițe bune de sos peste ea și se amestecă ușor, ca să cape aspect marmorat.
- Se aşază deasupra restul de căpșuni întregi sau tăiate felii, iar crema de căpșuni care rămâne, se serveşte lângă prăjitură.
Îți urăm poftă bună!
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: