• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Preparate tradiționale de Crăciun din jurul lumii

Preparate tradiționale de Crăciun din jurul lumii

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului în toate colțurile lumii. Este ocazia care ne apropie de cei dragi și care ne unește pe toți, indiferent de cultură, mediu sau limba vorbită.

Fiecare țară are propriul mod de a sărbători, iar luna decembrie este învăluită în strălucire, luminițe, târguri și festivaluri, fețe zâmbitoare și arome deosebite în farfurii și în pahare.

Indiferent de cum se sărbătorește tradițional, din pachetul festiv nu lipsește nicăieri mâncarea bună. Vom face astăzi înconjurul gastronomic al lumii și poate ne lăsăm inspirați de preparate și tradiții noi, care să ne ajute să încheiem acest an atipic într-o notă pozitivă, în care ne împăcăm cu noul și imprevizibilul.

Tradiții și preparate din Europa

În Europa Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare a anului și este așteptată de cei mai mulți oameni, cele mai multe țări fiind creștine. Deși anul acesta nu este la fel, în Europa găsești, de obicei, cele mai frumoase târguri de Crăciun și festivități.

Anul acesta este unul în care cei mai mulți gătim acasă și ne bucurăm de cele câteva zile de sărbătoare în liniște, alături de cei mai apropiați prieteni și membri ai familie. Poate chiar singuri, dacă suntem departe de familie sau nu vrem să riscăm să-i îmbolnăvim.

Asta nu înseamnă că nu ne putem oferi singuri un Crăciun superb, cu tradiții și preparate noi.

În Finlanda și alte țări nordice, în dimineața de Crăciun, se mănâncă o budincă din orez cu lapte, acoperită cu scorțișoară și unt, care ascunde și un premiu. Porția care conține și o migdală, câștigă un cadou. Este o idee interesantă pentru a face mesele mai distractive, pe care o putem prelua în orice preparat. 😊

Rușii nu sărbătoresc de foarte mulți ani Crăciunul, chiar și brazii au fost interziși până nu demult. Chiar dacă este sărbătorit pe 7 ianuarie de cei mai mulți, conform calendarului vechi, tradițiile sunt similare.

În Ajunul Crăciunului se ține post negru, în general, iar la lăsarea nopții se mănâncă „sochivo” sau „kutia” , care este un terci din grâu sau orez servit cu miere, semințe de mac și fructe de pădure sau uscate. În Ajun se mai mănâncă și borș de sfeclă sau soleankă (care se găsește și la noi), plăcinte de legume și diferite terciuri, în funcție de zonă.

La masa de Crăciun se mănâncă friptură de porc sau gâscă, pirogi sau pierogi (găluște umplute). La desert se servesc plăcinte cu fructe, turtă dulce și pryaniki (pâine de miere), iar unele familii fac niște fursecuri numite Kozulya, în formă de oaie, capră sau căprioară.

traditii finlanda

În Irlanda sau UK tortul este nelipsit din case, de obicei, iar sărbătorile de iarnă se întind până pe 6 ianuarie. Cina de Crăciun este similară cu cea din USA, curcanul fiind preparatul principal, alături de cartofi, preparate cu merișoare sau gâscă. În Irlanda se mai mănâncă și vită marinată câteva zile, gătită și presată, care este foarte bună atât rece, cât și caldă.

Desertul tradițional de Crăciun este ”Christmas Pudding”, care se prepara în 2 zile. În prima zi doar se amestecă ingredientele, apoi se gătesc la abur.

Se amestecă într-un lighean coacăze, stafide albe și brune (câte 200g) și se amestecă cu pesmet (200g), zahăr (200g), seu sau unt/untură (200g) și coajă de lămâie. Migdalele (100g) se opăresc puțin pentru a curăța coaja cu ușurință, iar apoi se mărunțesc și se adaugă în lighean.

În alt vas se amestecă făină (200g) cu un pic de sare și un amestec de condimente din scorțișoară, nucșoară și ce mai doriți. Se mixează cu zeama de la o lămâie, bere neagră (275ml) și 3 ouă, iar apoi se amestecă toate ingredientele foarte bine și se lasă peste noapte.

Budinca se gătește la abur timp de 6-8 ore, în funcție de mărime, după ce vasul în care se prepară a fost bine uns cu grăsime (seu sau unt) și acoperit cu o hârtie de copt cerată. În ziua servirii se reîncălzește tot la abur, timp de 1-2 ore.

traditii Irlanda

Franța găzduiește, de regulă, unele dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun, iar bucătăria franțuzească este renumită în toată lumea. Brânzeturile sunt prezente peste tot, inclusiv sub formă de fondue sau raclette, iar în unele regiuni se pregătesc 13 deserturi, inclusiv celebrele macarons.

Printre alte preparate nelipsite de pe mesele francezilor se numără terina de rață, gâsca la cuptor cu glazură de portocale și vin (se gătește destul de ușor și rapid), tocană de vită slow cooked cu vin și multe tipuri de sufleuri și preparate gratinate. O rețetă des folosită ca aperitiv este cea din cartofi feliați, aranjați în straturi și gratinați cu sos de usturoi și brânză Gruyère.

traditii Franta

Italienii sunt și ei mari fani ai Crăciunului, însă față de majoritatea țărilor în care carnea de porc, vită sau pasăre sunt în topul preferințelor, aici se mănâncă mult pește și fructe de mare. În unele zone se mănâncă chiar 7 feluri de pește și fructe de mare, printre care cod, calamari, scoici, anghilă sau sardine.

Alte preparate tradiționale din Europa, în special Europa de Est, includ sarmalele pe care le gătim și noi, în diferite forme, pâine de casă, cozonac și deserturi din nuci și foietaj (fie fursecuri, fie baklava) sau turtă dulce.

traditii Italia

Tradiții și preparate din Asia

Probabil că cei mai înflăcărați fani ai Crăciunului sunt filipinezii, care transformă această perioadă într-un minunat spectacol de lumini, colinde și voie bună. Este și țara cu cei mai mulți creștini din Asia, așa că se explică, mai ales că au preluat multe tradiții de la portughezi și spanioli.

Cele mai întâlnite preparate de pe mesele filipinezilor sunt lechon (porc prăjit), șuncă de casă, orez la abur, deserturi precum salată de fructe, prăjituri din orez (bibingka sau puto bumbong) și alte dulciuri.

Excludem de aici țări precum Japonia, unde oricum doar 1% din populație este creștină, iar masa tradițională este KFC (da, exact cum ai citit!). 😊

În Coreea de Sud se preferă bulgolgi de vită, care este un preparat tradițional din fâșii marinate de carne de vită la grătar, alături de kimchi (varză murată) sau tăieței din cartofi dulci.

traditii Coreea

Vietnam Vietnam încă păstrează tradiții franțuzești, așa că sunt similare celor europene. Printre mâncărurile preferate de Crăciun se numără o supă tradițională de pui, gâscă sau rață prăjită, alături de orez lipicios și banh xeo (clătite de orez prăjit) sau Cha Siu Bao (chifle umplute cu carne de porc cha siu și aromă de barbeque).

Ce deserturi se preferă budinca de Crăciun clasică și preparate din ciocolată.

Și în India , la fel ca în multe țări asiatice, sunt puțini creștini, însă în anumite regiuni se sărbătorește inclusiv cu brad și colinde. Printre preparatele iubite de indieni se numără deserturi precum neureos (foietaj umplut cu fructe uscate și nucă de cocos, prăjit în ulei) și dodol (un fel de caramele din nucă de cocos și caju).

Pentru masa principală de Crăciun, se preferă puiul sau curcanul, la fel ca în UK sau USA.

traditii India

Tradiții și preparate din Africa

Tradițiile variază foarte mult în Africa de Sud, însă majoritatea sărbătoresc Crăciunul în familie, iar mesele întinse sunt nelipsite și la ei.

Preferate sunt fripturile marinate și cârnații tradiționali, ca fel principal, iar la desert prepară o budincă specială, cunoscută ca Malva Pudding, cu gem de caise, servită cu un sos fierbinte.

Dacă vrei să prepari și tu malva pudding poți folosi următoarea rețetă. Se amestecă 180g de zahăr cu 2 ouă mari, până se topește zahărul. Apoi se adaugă o lingură de gem de caise și 20g de unt topit. În alt vas se amestecă 150g făină cu o linguriță de praf de copt și puțină sare.

Se amestecă toate ingredientele, împreună cu o ceașcă de lapte și se amestecă foarte bine toată compoziția. Se lasă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C timp de 30-40 de minute, până devine maro și bine crescută.

Sosul se prepară pe foc, din 200ml de smântână pentru gătit, 100g de unt, 100-150g de zahăr, 100 ml apă fierbinte și esență de vanilie. Se toarnă peste budincă și se servește puțin caldă. Poți adăuga și înghețată de vanilie alături, pentru mai multă savoare.

traditii Africa

Ghana este al doilea mare producător de cacao din lume, iar decembrie reprezintă începutul recoltei, așa că ciocolata și deserturile din ciocolată sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun.

Mâncarea tradițională constă în supă sau tocăniță de bame, terciuri din carne și orez, alături de piure din igname (un fel de cartof dulce), numit „fufu”.

Etiopienii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, iar cei mai mulți merg la biserică în ziua de Crăciun.

Mâncarea africană este extrem de savuroasă, iar Etiopia nu face excepție. Cea mai apreciată mâncare tradițională este 'wat', o tocăniță aromată și picantă din carne de pui, vită sau miel, cu legume și ouă.

traditii Etiopia

În cele mai multe țări din Africa se mănâncă de Crăciun (și nu numai) diverse preparate din carne, tocănițe, carne aromată la grătar, orez cu condimente, legume și stafide, iar la desert budinca de mai sus, torturi cu cremă de rom și unt sau diverse gogoși mici, prăjite în ulei.

Tradiții și preparate din America Centrală și de Sud

În Mexic și alte țări din America de Sud se țin nenumărate petreceri și celebrări. Copiii sunt și ei foarte fericiți, iar principala distracție include celebra piñata, care ascunde multe dulciuri.

Cele mai des întâlnite preparate tradiționale sunt pozole (o supă groasă din porumb, porc, ardei iute și verdețuri), porc sau curcan prăjit, tamales (colțunași din făină de porumb, umpluți cu carne și legume), i romeritos (o tocăniță dintr-o legumă verde), chiar și cod.

Ca desert, preferatele mexicanilor sunt bunuelos, care sunt un fel de gogoșele prăjite, stropite cu zahăr, scorțișoară și sirop de zahăr. Iar băuturile servite sunt sub formă de punch-uri și rompope, un lichior de ouă cu rom.

În Peru există o tradiție frumoasă, numită ”Chocolatadas”, în care oamenii se întâlnesc la ciocolată caldă și panettone (desertul tradițional și în Italia). Tradiția a început ca prilej de a ajuta oamenii mai puțini norocoși, a găti și a împărți cadouri, însă acum se practică și pentru a-ți vedea și familia și prietenii.

traditii Peru

La masa prinicpală se mănâncă tot pui sau curcan la cuptor, porc, alături de salate și tamales. În regiunile situate mai aproape de mare se mănâncă pește.

În multe țări precum Brazilia sau Argentina este vară, așa că între deserturile preferate se strecoară și înghețata. De Crăciun se pregătesc și grătare și aici fiind foarte populară carnea, alături de salate, orez, iar desertul tradițional constă în budincă sau panettone, salate de fructe, înghețată.

În Argentina se mai servește și un preparat delicios - „vitel toné” din fâșii de vițel cu anșoa și sos de ton și chiar sendvișuri cu ton sau ”torturi” din straturi de tortilla cu diverse umpluturi.

Suntem curioși cu ce preparate ți-am făcut poftă și ce influențe culinare internaționale vei include pe lista ta în 2021.

Sunt atât de multe preparate delicioase în fiecare colț din lume, că este păcat să nu experimentăm mai mult, să descoperim arome și combinații noi. Poate nu ne riscăm chiar de masa tradițională de Crăciun, dar un revelion cu preparate internaționale ar putea fi o idee bună. 😊

Îți dorim alegeri inspirate și bucate aromate!

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: