• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

E bine să ai lipici la mâncare bună, dar nu e bine când oalele tale au lipici la mâncare de orice fel. Ca atunci când vrei să prepari o omletă delicioasă și constați cu stupoare că tigaia ta nu vrea să-i mai dea drumul. “Frustrant” e puțin spus.

Tocmai de aceea tratăm astăzi subiectul vaselor de gătit care rămân curate și alunecoase chiar și după ce le folosești. De ce se poate lipi mâncarea de o tigaie, cum alegi oalele și tigăile care nu lipesc și ce trucuri poți aplica pentru a asigura o suprafață antiaderentă – vei afla toate acestea în rândurile care urmează.

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

De ce se lipește mâncarea de oale?

Se poate întâmpla chiar și celor mai mari pasionați de gătit, uneori chiar și celor mai bune tigăi. Iată câteva motive pentru care mâncarea rămâne prinsă de tigaie sau de oală:

  • 1.Tigaia nu este preîncălzită sau este supraîncălzită.
  • 2. Alimentele sunt prea uscate sau apa din mâncare se evaporă complet în timpul gătirii.
  • 3. Nu folosești unt sau ulei pentru a crea o barieră alunecoasă între alimente și tigaie.
  • 4. Nu folosești oale și tigăi de calitate.
  • 5. Nu ai curățat bine tigaia: resturile rămase lipite de la sesiunile anterioare de gătit pot face ca alimentele să adere la tigaie.
  • 6. Focul e prea mare în timpul gătirii.

Cum să alegi oalele potrivite pentru a găti fără lipire?

Dacă te-ai săturat de oale “lipicioase”, ține cont de acești factori atunci când îți completezi colecția de instrumente de gătit:

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

Materialul oalei și stratul exterior

Fiecare material are avantajele sale imbatabile. Tigaia cu înveliș antiaderent este ideală pentru ouă sau clătite, tigaia din oțel inoxidabil pentru rumenirea cărnii. Pentru gătitul îndelungat și lent, folosește fontă sau ceramică emailată.

Oale din inox

Sunt predispuse la lipire din cauza lipsei de strat antiaderent, necesitând preîncălzire și ungere corespunzătoare. Partea bună e că poți folosi tehnica deglazării pentru a desprinde resturile arse sau caramelizate.

Atenție! Este esențial să alegi oale din inox care au la interior strat de cupru sau de aluminiu, pentru o conductivitate mai bună a căldurii (de exemplu, cuprul conduce căldura de 9 ori mai eficient decât oțelul inoxidabil). Acest lucru este crucial dacă vrei să eviți lipirea alimentelor.

Oale din aluminiu cu înveliș antiaderent

Așa cum le spune și numele, aceste oale din aluminiu cu exterior antiaderent sunt concepute pentru a minimiza lipirea. Și se descurcă excepțional la asta! Este important să ai grijă de învelișul antiaderent, să nu folosești instrumente metalice și bureți abrazivi. Aluminiul este un conductor termic foarte bun (de 5 ori mai eficient decât inoxul), deci joacă un rol important în a preveni lipirea alimentelor.

Oale de fontă

Atunci când sunt bine asezonate, tigăile și oale de fontă dezvoltă în timp o suprafață antiaderentă naturală și durabilă. Oferă-le puțină răbdare și puțină îngrijire și te vor sluji cu loialitate o viață întreagă.

Oale din ceramică emailată

Stratul de email creează o suprafață netedă și alunecoasă, asemănătoare sticlei, care ține piept lipirii alimentelor.

Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare material și să alegi o tigaie bună care nu lipește, citește articolul nostru: Adevărul despre tigăi – ce materiale alegi pentru gătit.

Dimensiunea potrivită a oalei

Nu folosi oale cu diametrul mai mare decât ochiul de gătit, mai ales în cazul plitelor electrice. Vei obține o distribuție inegală a căldurii (mai fierbinte în centru și mai rece pe margini), deci mâncarea se poate arde și se poate lipi cu ușurință.

Compatibilitatea cu sursele de căldură

Plită cu inducție: vasele de gătit trebuie să aibă o bază magnetică (de exemplu, oțel inoxidabil sau fontă).

Plite electrice/gaz: Majoritatea materialelor pentru vase de gătit sunt potrivite, dar distribuția căldurii poate varia în funcție de tip.

Trucuri ca să nu ți se lipească mâncarea de oală sau de tigaie

E mai bine să previi, decât să cureți, nu-i așa? Indiferent ce tip de vas folosești, aceste trucuri contribuie la menținerea suprafeței non-adezive. Urmează sfaturile noastre și dă o nouă șansă alimentelor care se pot lipi de tigaie!

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

Creează un strat subțire de apă atunci când fierbi lapte

Cum încălzești laptele sau smântâna lichidă fără să se prindă de oală? Freacă vasul cu un cub de gheață sau clătește-l cu apă înainte de a adăuga laptele. Acest truc duce la crearea unei bariere de apă care îngreunează formarea de legături între proteinele lactate și vas. În alte cuvinte, laptele nu rămâne lipit de vas.

Evită să gătești alimente acide în oala de fontă ne-emailată

Sosul de roșii, citricele sau mâncărurile cu oțet pot deteriora stratul non-aderent al tigăilor de fontă. Folosește vasele din inox, fontă emailată sau vasele cu înveliș antiadeziv pentru gătirea ingredientelelor acide.

Lasă alimentele să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire

Dacă n-ai vrea ca tigaia ta să-și facă lipeala cu alimentele, scoate-le din frigider cu cel puțin 15 minute înainte de gătire. Dacă, de exemplu, carnea este rece sau congelată, aceasta poate scădea temperatura tigăii la contact, fapt ce duce la același efect enervant de lipire.

Preîncălzește tigaia

Pune tigaia pe foc mic-mediu timp de câteva minute, pentru a se încălzi uniform. Creezi astfel o barieră invizibilă între alimente și vasul de gătit, care previne lipirea. Poți testa dacă tigaia este suficient de încinsă punând în ea o picătură de apă. Dacă aceasta sfârâie și se evaporă imediat, poți adăuga alimentele. Nu lăsa tigaia goală mai mult timp pe foc pentru că o poți supraîncinge și deteriora.

Menține căldura constantă

Gătitul la temperatura potrivită este esențial pentru a evita lipirea. Dacă căldura este prea scăzută, alimentele se vor lipi, iar dacă este prea ridicată, uleiul sau grăsimea se pot arde, provocând lipirea și arderea. Deci cum facem? Majoritatea mâncărurilor pot fi gătite la foc mediu până la mediu-mare. Reglează căldura în funcție de alimentele pe care le gătești și de materialul tigăii.

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

Folosește o lingură de ulei

Pelicula de grăsime nu dă greș niciodată. Încălzește uleiul până când sclipește, dar nu scoate fum, apoi adaugă alimentele. În cazul untului, așteaptă până se topește și spuma scade. Utilizează uleiuri cu un punct de fumegare mai ridicat (de exemplu, ulei de rapiță sau unt clarificat/ghee) pentru gătitul la temperaturi ridicate, pentru a preveni arderea.

Asezonează tigăile din fontă și oțel carbon

Asezonarea creează un strat de ulei polimerizat care împiedică lipirea alimentelor. După fiecare utilizare, aplică un strat subțire de ulei pe suprafața tigăii și încălzește-o puțin în cuptor sau pe aragaz până când se formează o suprafață alunecoasă, neaderentă. Pe măsură ce repeți procesul, tigaia va fi tot mai rezistentă la lipire.

Răcește și curăță cratițele în mod corect

E foarte important să nu pui vasele și tigăile fierbinți în apă rece pentru că pot fi afectate de șocul termic. Folosește o lavetă sau un burete delicat pentru tigăile antiaderente. Pentru fontă, clătește cu apă, usucă și șterge imediat (pentru a preveni ruginirea), apoi asezonează după cum am explicat mai sus.

Cumpără vase din inox cu miez de aluminiu sau cupru

Oalele din inox care nu conțin alte materiale încorporate, precum aluminiu sau cupru, nu doar că pot lipi mâncarea, dar o vor găti și neuniform, pentru că inoxul este un conductor termic slab. Această diferență se vede de obicei și în preț: vasele din inox mai scumpe au încorporate aceste straturi eficiente termic, care te ajută foarte mult în bucătărie.

Trucuri și tehnici pentru a evita lipirea mâncării de oale

Importanța îngrijirii regulate a oalelor pentru menținerea calității

Oalele și tigăile tale muncesc din greu în fiecare zi pentru a garanta mâncăruri delicioase. Dacă nu ai grijă de ele, chiar și cele mai bune tigăi profesionale vor obosi (la fel ca noi). În timp, zgârieturile și resturile arse de mâncare pot face ca alimentele să se lipească, transformând gătitul într-o luptă frustrantă. Păstrează-le curate și iubite, iar ele vor rămâne ajutoarele tale de nădejde din bucătărie.

În plus, dacă urmezi sfaturile noastre de mai sus, ai toate șansele să te bucuri de sesiunile tale de gătit fără sesiuni de nervi. Alege oalele și tigăile care nu lipesc alimentele și aplică aceste trucuri simple de fiecare dată când le pui la treabă. Astfel te vei bucura mereu de cele mai bune vase de gătit care nu lipesc.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: