• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să folosești corect o răzătoare: sfaturi pentru eficiență maximă

Cum să folosești corect o răzătoare: sfaturi pentru eficiență maximă

Oricât de multe aparate și gadget-uri ai avea în bucătărie, răzătoarea rămâne o veterană incontestabilă a preparării alimentelor. Cea mai cunoscută răzătoare de bucătărie rămâne cea cu patru laturi, dar conform legendei, cel puțin una dintre aceste laturi rămâne mereu ignorată de bucătarii casnici.

Să fie cu adevărat inutilă? Sau pur și simplu mai avem de învățat cum se folosește o răzătoare în mod corect? Află mai jos răspunsul la aceste întrebări și descoperă ce răzători de bucătărie sunt cele mai des folosite pentru a obține rezultate de calitate și eficiență maximă.

Cum să folosești corect o răzătoare: sfaturi pentru eficiență maximă

Importanța utilizării corecte a răzătorii

Succesul în răzuirea alimentelor nu se măsoară doar în câte degete rămân nerănite. Utilizarea corectă a răzătoarei asigură mărunțirea uniformă a alimentelor, lucru care contribuie la textura preparatului și la coacerea uniformă.

Exemplu concret: în mâncărurile gratinate precum lasagna sau paste la cuptor, brânza rasă neuniform / bucățile rămase mari rămase în sos se vor simți ca niște cocoloașe, în loc să te bucuri de o textură fine și cremoase.

Un caz culinar și mai neplăcut este răzuirea greșită a cojii de citrice pentru aromatizarea prăjiturilor. Dacă folosești răzătoarea incorect(ă), se pot strecura în compoziție și porțiuni din coaja albă a fructului, care pot da un iz amărui preparatului.

Tipuri de răzătoare și utilizările lor

Răzătoarea cu 4 fețe (clasică)

Dacă nu ai o astfel de răzătoare multifuncțională acasă, punem pariu că părinții sau bunicii tăi au avut. De ce? Este ieftină, este utilă și, poate cel mai important, era cam singura răzătoare disponibilă în România înainte de anii `90.  Este considerată, în general, o răzătoare de legume și fructe, dar se folosește cu succes și la brânzeturi.

Cum să folosești corect o răzătoare: sfaturi pentru eficiență maximă

Recomandări:

 Iată la ce se folosește fiecare dintre cele patru suprafețe ale unei răzători multifuncționale:

Răzătoarea grosieră

●Lame medii, orientate în sus.

Unii numesc această suprafață de răzuire “răzătoare pentru parmezan”, dar se folosește și pentru a mărunți ciocolata sau legumele tari în fulgi mai fini.

Răzătoarea medie

● Lame mici, orientate în sus

Unii numesc această suprafață de răzuire “răzătoare pentru parmezan”, dar se folosește și pentru a mărunți ciocolata sau legumele tari în fulgi mai fini.

Răzătoarea fină

● “Dinți” metalici

În loc de lame orientate într-o anumită direcție, această suprafață cu forme metalice ieșite în relief nu este atât de populară în bucătării. Însă menirea ei este răzuirea extrem de fină a cojii de citrice, nucșoarei, usturoiului, ghimbirului și alte alimente cu gust intens.

Suprafața de feliere

● Lame lungi, orientate în sus

Folosește această față a răzătoarei cu 4 laturi pentru a felia fructe și legume, precum mere, pere, cartofi, dovlecei, vinete etc. Nu este foarte populară printre bucătari din simplul fapt că există o variantă mult mai eficientă pentru felierea legumelor: mandolinele.

Cum să folosești corect o răzătoare: sfaturi pentru eficiență maximă

Răzătoarea manuală

Pentru cei care nu au la dispoziție mult spațiu de depozitare în bucătărie, răzătoarea multifuncțională, care este destul de voluminoasă, poate fi înlocuită cu răzători manuale compacte.

Răzătoarea manuală cu mâner vertical are, în general, o singură latură (pentru răzuire grosieră, medie sau fină, în funcție de alegerea ta) și este ideală pentru cantități mai mici sau sarcini rapide.

Recomandări:

Răzătoarea cu recipient de colectare

Extrem de practică, această răzătoare îți menține spațiul de lucru curat și organizat și îți simplică munca în bucătărie.

Recomandări:

Cum să alegi cea mai bună răzătoare pentru acasă?

În primul rând, gândește-te la ce și cât gătești pentru a determina care sunt alimentele pe care le dai pe răzătoare cel mai des. Poate că nu ai neapărat nevoie de o răzătoare de citrice dacă folosești coajă de lămâie o singură dată pe an, la cozonac. Dar dacă iubești să coci tot felul de delicii aromate, va fi cu siguranță cea mai bună răzătoare – și cea mai iubită – din casa ta.

Asigură-te că răzătoarea pe care vrei să o cumperi are o bază antialunecare, pentru a putea fi folosită chiar și atunci când blatul de bucătărie este lucios sau umed.

Un mâner ergonomic și confortabil îți va lăsa mâna neobosită. În plus, pentru pasionații de gătit la început de drum pot lua în considerare o răzătoare care include o protecție pentru degete sau o mănușă de protecție pentru răzuit.

Tehnici corecte de răzuire

Poziția mâinii și a degetelor

E important să prinzi ferm răzătoarea cu mâna stângă (sau mâna dreaptă, în cazul stângacilor). Dacă răzătoarea nu are o bază anti-alunecare, pune-o pe un blat sau tocător de lemn, pe o textilă de bucătărie sau pe o suprafață de silicon (cum este foaia de copt din silicon).

Ține degetele îndoite spre interior sau utilizează o protecție pentru a-ți proteja pielea de muchiile ascuțite ale răzătorii.

Direcția de răzuire

Pentru majoritatea răzătorilor, în special pentru răzătoarea multifuncțională și cea manuală, folosește mișcări continue sus-jos. Vei obține o răzuire uniformă și previi blocarea răzătorii cu bucăți de alimente.

Aplicarea presiunii corecte

În timpul răzuirii, aplică o presiune moderată și nu apăsa prea tare pe aliment, altfel riști să-ți alunece mâna și să te rănești. Această regulă este valabilă pentru orice ustensilă pentru tăiat, tocat și curățat.

Sfaturi utile pentru întreținerea și curățarea răzătorii

Clătește răzătoarea imediat după utilizare pentru a evita uscarea resturilor de alimente.

  • În cazul resturilor îndărătnice sau lipicioase, poți folosi perii de curățare mici sau chiar o periuță de dinți nouă.
  • După spălare, usucă bine răzătoarea pentru a preveni micile pete de rugină, în cazul răzătorilor din oțel.
  • E important să inspectezi regulat răzătoarea pentru a depista orice semne de uzură ( lame îndoite, rupte etc). Dacă este deteriorată, înlocuiește răzătoarea pentru a evita micile accidente, dar și pentru a asigura o eficiență maximă.
  • Nu lăsa răzătorile la îndemâna copiilor. La fel ca în cazul cuțitelor de bucătărie, o răzătoare bine ascuțită poate fi foarte periculoasă în mânuțele neîndemânatice ale copiilor mici.

Te invităm să descoperi și mai multe trucuri de curățare a accesoriilor de bucătărie.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: