Am fi spus zeci de preparate pe care le poți găti la blender, dar parcă nu îi putem spune gătit, când este atât de simplu și rapid.
Un blender bun este o investiție excelentă pentru că te scapă de foarte multe ore în bucătărie, mai ales când vine vorba de gustări rapide, supe creme sau deserturi. Când te gândești la blender, prima dată probabil te gândești la smoothie, dar sunt mult mai multe lucruri pe care le poți pregăti la blender.
Ți-am pregătit în acest articol câteva sugestii pentru a-ți ușura munca, dar și pentru a da mai multă savoare mâncărurilor tale, cu ajutorul cremelor și sosurilor pregătite ușor la blender. În plus, la final îți lăsăm și câteva rețete pe care să le testezi cu prima ocazie...sau poftă. 😊
Mic dejun delicios la blender
Poate o fi cea mai importantă masă a zilei, dar cu siguranță primul lucru la care te gândești când te trezești nu este . ”abia aștept să fac de mâncare” Așa că este cu atât mai important să poți pregăti ceva rapid și hrănitor.
Omlete savuroase
Omlete pufoase și gustoase în 5 minute? Adaugă ouăle, cu puțină sare și ce alte condimente mai dorești, în blender și sunt gata de pus în tigaie sau în forme de brioșe, la cuptor.
Poate că nu este primul lucru pe care te-ai gândi să îl prepari la blender, însă te ajută mult în diminețile aglomerate. În plus, omletele ies foarte pufoase, ca la restaurant.
Poți adăuga în amestec brânză, bacon sau legumele preferate, dar o poți face și simplă, iar apoi să o combini cu câteva topping-uri.
O idee bună este să prepari mai multe feluri într-o zi, iar apoi doar să le încălzești. Ouăle făcute în forme de brioșe, de exemple, pe care le poți asezona cu bacon, ciuperci, pătrunjel sau mozzarella, rezistă bine câteva zile la frigider. La fel și amestecul pentru clătite crud sau o frittata la cuptor.
Poți citi mai multe despre păstrarea alimentelor mai multe zile aici.
Creme de întins pe pâine
Dacă mirosul de pâine prăjită este unul de care nu ne putem sătura, cremele pe care le întindem pe pâine sunt un bonus de care ne bucurăm mereu. De la ceva atât de simplu precum untul cu sare, până la pateuri, guacamole sau pastă de trufe și alte specialități, putem descoperi zeci de rețete noi și gustoase.
Poți prepara creme de brânză fresh din brânză slabă cu ulei de măsline, puțină zeamă de lămâie și verdețuri. O altă idee poate fi un guacamole din avocado cu zeamă de lămâie, ardei gras, puțin usturoi și orice legume mai poftești. Clasicul hummus din năut cu pastă de susan și ulei de măsline, pe care îl poți asezona cu roșii uscate, de exemplu, pesto sau pastă de ciuperci.
Practic, aproape orice legumă fiartă, verdețuri, nuci sau chiar carne, pot fi transformate ușor într-o pastă gustoasă atât pe pâine, la micul dejun, cât și alături de o friptură sau alte preparate.
Cereale cu lapte vegetal
De la deliciosul terci de ovăz, până la cerealele cu ciocolată sau fulgii de porumb, cerealele sunt iubite la micul dejun, indiferent de vârstă. Dar ce ai zice dacă ai face și laptele vegetal, proaspăt, în casă?
Laptele vegetal e mult mai sănătos dacă îl preparăm noi și se face foarte ușor din 2 ingrediente: apă și nuci, caju, fistic, cocos, migdale sau orice dorim.
Ideal este ca nucile, mai ales migdalele, să fie înmuiate câteva ore, apoi le pui în blender, completezi cu apă, în funcție de cât de concentrat vrei să fie și asta este tot. Miezul rămas este delicios dacă îl adaugi în cereale sau prepari dulciuri raw vegane.
Câteva sfaturi utile:
- Migdalele pot fi puse în blender și cu coaja maronie, diferența va fi doar la culoare. Însă apa în care au stat la înmuiat va trebui aruncată, pentru că include și enzime care fac digestia nutrienților mai dificilă.
- Laptele din cocos poate fi făcut dintr-o conservă de 200ml de lapte de cocos pentru gătit, care este mult mai concentrat și vâscos decât cel de băut. Mai poate fi preparat și din fulgi de cocos, pe care îi ținem 10-15 minute în apă fierbinte.
- Adaugă un vârf de cuțit de sare, pentru a potența gustul. De asemenea, mai poți adăuga și scorțișoară, vanilie sau orice aromă dorești.
- Depozitează laptele într-o sticlă închisă etanș și consumă-l în 2-3 zile. Fiind natural, se strică mai repede decât cel din comerț.
Toate preparatele de mai sus sunt simple, gustoase și le poți schimba și adapta, adăugând noi topping-uri, cât să nu te plictisești niciodată.
Feluri principale la blender
Ok, aici sunt puține feluri de mâncare pe care să le putem găti exclusiv la blender, în afară de gazpacho sau smoothie, dacă ceea ce pui în el este destul de consistent și nutritiv pentru o masă. Însă cu ajutorul blenderului, putem adăuga extra savoare preparatelor prferate în doar câteva minute.
Paste cu sos
Pastele sunt unele dintre cele mai rapide idei pentru masa de prânz sau cină. Se fierb în 2 sau 8 minute, în funcție de ce tip de paste alegi, iar în timpul ăsta pregătești un sos delicios la blender.
Sosul proaspăt de roșii este întotdeauna mai bun decât orice borcan sau conservă din comerț, mai ales dacă ai și busuioc proaspăt. Călește roșiile tăiate bucăți cu puțină ceapă și ulei de măsline timp de 5-7 minute. Apoi adaugă puțin usturoi, oregano și fulgi de chilli și mai gătește pentru aproximativ 15 minute. Busuiocul proaspăt îl adaugi la final, când pui totul la blender.
Poți pregăti mai mult sos odată și să-l congelezi sau să-l păstrezi într-un borcan. De asemenea, mai poți adăuga și carne tocată pentru un sos bolognese autentic.
Sosul de pesto este alt sos care se prepară foarte ușor la blender și este foarte savuros. Adaugă în blender 3 cești de frunze de busuioc, 65g de parmezan răzuit, 40 de grame de semințe de pin (ideal coapte puțin pentru o aromă mai intensă), 3 căței de usturoi, 100ml de ulei de măsline, sare și piper, după gust. Se pun ingredientele în blender și asta este tot. Poate fi servit în aproximativ 3 zile sau congelat până la 3 luni.
Preparate la cuptor
Poți face foarte rapid tarte, frittata și o mulțime de preparate delicioase la cuptor, cu câteva ingrediente mixate în blender. Poți combina orice legume, carne sau brânză, cu ouă și făină cât să lege compoziția și condimentele preferate.
Poți încerca, de exemplu, această rețetă de la KitchenAid cu kale:
Supe cremă
Aici intrăm în magia supelor preparate la blender. Există probabil mii de rețete, așa că ai de unde alege, în funcție de legumele tale preferate. Supele sunt mult mai ușor de preparat, pentru că nu mai pierzi mult timp să tai perfect toate ingredientele. Le pui la fiert, pur și simplu, iar apoi le pasezi în blender.
În funcție de sezon, experimentează cu supe reci din castraveți sau gazpacho, supe de pește și fructe de mare, supe de legume coapte, rădăcinoase sau conopidă iarna, iar toamna marcheaz-o cu aromata supă de dovleac. Creativitate te poate face să descoperi noi gusturi deosebite.
O supă interesantă, care ne-a atras atenția este supa cremă de bacon, cu dovlecel și porumb, o simfonie de arome și gusturi. Călește câteva felii de bacon, tăiat cubulețe, apoi adaugă și 2-3 dovlecei, 1-2 fire de ceapă verde și o conservă de porumb. Gătește-le câteva minute, până se înmoaie, adaugă și pătrunjel proaspăt, sucul de la o lămâie, o conservă de roșii cuburi și mai gătește-le 1-2 minute, până să le pui în blender. La final, poți presăra și puțină brânză feta pentru un gust și mai bun.
În cazul supelor cremă, o investiție foarte bună poate fi un blender vertical de mână, pentru a mixa compoziția chiar în oala în care ai gătit legumele.
Pregătește deserturi sănătoase la blender
Chiar dacă e mai mereu lăsat la urmă, desertul e cel mai așteptat moment și ocazia noastră de răsfăț, indiferent de ce sărbătorim.
Din fericire, la blender poți pregăti deserturi extrem de rapid, fără să faci un haos în bucătărie. Banana bread, clătite, brioșe, înghețată, toate sunt deserturi care au în comun un blender, care să îți ușureze munca.
Pur și simplu, adaugi în blender ingredientele, le amesteci 1 minut și apoi sunt gata de aruncat în tigaie, în formele de copt sau la congelator.
Găsești aici un articol întreg despre înghețata de casă pe bază de lapte, iaurt sau vegană, din fructe, cât și cum să le prepari mai ușor. Iar pentru clătite și brioșe, poți găsi pe Gătesc.ro sute de rețete din care să te inspiri.
Să nu uităm de smoothies...
Desigur, smoothie-urile pot fi și ele trecute la desert și sunt extrem de delicioase. Este o oportunitate excelentă să adăugăm nutrienți în alimentația zilnică, fără un efort prea mare.
Combină fructe de pădure, care au cei mai mulți antioxidanți, cu frunze de spanac, kale sau pătrunjel, pentru o doză mare de nutrienți și lapte vegetal. Mai poți adăuga o mulțime de mixuri proteice sau diverse ingrediente antiinflamatorii, scorțișoară, turmeric, suplimente alimentare sub formă de pudră și miere sau îndulcitori naturali pentru un gust mai bun.
Obții astfel, într-un singur pahar, o bombă nutritivă, fără multe calorii, care să îți dea energie toată ziua. Smoothie-urile pot fi depozitate și în frigider 1-2 zile și pot fi luate oriunde, pentru o gustare sănătoasă între mese.
Truc: Pentru a evita blocarea ingredientelor în lama blenderului, pune mai întâi ingredientele lichide. Începe cu apa, iaurtul sau cel mai ușor și lichid ingredient, iar la final alimentele congelate, gheața sau nucile.
Iată și câteva dintre rețete KitchenAid, de pe Gătesc.ro, pe care le poți încerca:
- 1. Supă thailandeză cu lapte de cocos și legume
- 2. Rondele sărate cu praz și nuci
- 3. Pâinici de mălai și salată de porumb
- 4. Pancakes cu banane, unt de arahide și compot de cireșe
- Salată de icre
- Înghețată cu nucă de cocos și limetă
- Margarita cu portocale roșii și chilli pentru că și petrecerile sunt mai distractive cu un blender. 😊
Sperăm că te-am inspirat să îți petreci cât mai puțin timp în bucătărie, fără să reduci savoarea și bunul gust și să te folosești de tehnologia care e menită să ne ușureze viața, nu să ne ocupe spațiu degeaba în casă.
Tu ce prepari cel mai des la blender?
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: