Nu trebuie să fii masterchef ca să știi că „al dente” nu se referă la o clinică stomatologică, că penne-le nu au legătură cu vreo pasăre sau că minunații cannelloni nu-s totuna cu aromații cannoli.
Cu toate acestea, există mici detalii, nuanțe și secrete care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite sau chiar nereușite. Un exemplu grăitor este obiceiul de a pune ulei în apa în care fierb pastele. Nimic mai greșit. Îți explicăm mai jos de ce.
În plus, demontăm și alte mituri faimoase legate de gătirea pastelor făinoase și îți dezvăluim cât de simplu este să prepari paste de la zero acasă + câteva rețete delicioase. Să-i dăm drumul!
Cele mai frecvente greșeli de gătire a pastelor
Acestea sunt cele mai răspândite greșeli legate de gătirea pastelor făinoase:
Greșeală: nu pui sare în apă
Un vârf de cuțit de sare e prea puțin, o lingură e prea mult atunci când fierbi un pachet de paste făinoase. Desigur că nu putem oferi noi formula exactă (altfel nu ar scrie în toate rețetele “sare după gust”), dar putem să îți spunem că o cantitate corespunzătoare de sare poate face o mare diferență de gust.
Fii destul de generos cu sarea în apa de paste, fără să o transformi în apă de mare, și nu te sfii să guști des apa ca să o potrivești la fix.
Greșeală: nu ții cont de forma pastelor atunci când alegi sosul
Ține cont că unele tipuri de paste sunt mai potrivite pentru anumite sosuri și invers. Iată regulile de bază:
- Pastele scurte, precum penne, rigatoni, maccheroni, au o slăbiciune pentru sosuri groase, cărnoase sau cu pulpă fiindcă le permit bucățelelor de carne și legume să se adăpostească în scobiturile lor.
- Pastele lungi, precum spaghetti, fettucine și linguine, fac echipă bună cu sosuri fine, omogene și cremoase.
Greșeală: pui ulei în apa în care fierb pastele
Poate cea mai răspândită eroare, acest obicei greu de corectat face parte dintre trucurile care se transmit natural din mamă-n fiică, din tată-n fiu, din tot felul de bloguri în utilizatori de internet.
Se zice că uleiul împiedică lipirea pastelor între ele. Ce nu se zice e că pastele tale vor rămâne uleioase și alunecoase, deci nici sosul nu se va lipi de ele și nimeni nu-și dorește asta.
Cum previi lipirea pastelor între ele? Pur și simplu amestecă pastele de câteva ori în primele minute de fierbere.
Greșeală: nu testezi textura pastelor în timpul fierberii
Se zice că bucătarul se satură doar gustând din toate în timpul preparării. Dacă prepari paste toată ziua, sunt șanse mari ca această zicală să fie adevărată. Sigur că un bucătar profesionist este capabil să-și dea seama într-o clipă dacă pastele au fiert prea mult sau prea puțin.
Pentru pasionații de gătit care nu au studii culinare, degustatul este cea mai sigură metodă de a testa gradul de gătire a pastelor. În a doua jumătate a timpului de fierbere, e o idee bună să guști pastele la fiecare 30 - 60 de secunde ca să te asiguri că le gătești al dente. Așa se zice la carte.
Greșeală: clătești pastele cu apă după fierbere
Iată o greșeală pentru care un italiano vero ne-ar scoate afară din bucătăria lui, bombănind întruna. Nu spăla niciodată pastele proaspăt fierte - e o regulă respectată cu sfințenie la italieni.
Există o explicație logică și pentru asta: pastele sunt foarte bogate în amidon – responsabilul cu “legarea” sosului și cu lipirea lui de paste. Dacă îndepărtezi acest amidon prin spălare, sosul se va scurge sub paste și va rămâne în farfurie.
Greșeală: adaugi prea mult sos
Cu toții avem mici plăceri culinare de tipul “nu e niciodată prea mult din ceva”. Ei bine, sosul pentru paste poate fi prea mult și chiar dacă e fix cum îți dorești tu, s-ar putea să fie deranjant pentru oaspeții tăi.
Nu uita că pregătești paste cu sos, nu sos cu paste, și că ar trebui să creezi o proporție plăcută între cele două.
Unii bucătari spun că o cantitate ideală e atunci când, după ce ai mâncat pastele, în farfurie rămâne sos fix cât să-l „ștergi” o dată cu o bucată de pâine. Ăsta da calcul!
De reținut: pastele se scurg fierbinți, se combină cu sos fierbinte și se servesc... ați ghicit... fierbinți!
Poți clăti pastele doar atunci când vrei să pregătești salată rece de paste.
Greșeală: arunci apa rămasă de la paste
Nu e neapărat o greșeală, dar e păcat să nu te bucuri de beneficiile apei rămase după fierberea pastelor.
Nimic nu se pierde, totul se transformă atunci când ești pasionat de gătit. Chiar și dacă e vorba de apa în care ai fiert pastele. Care nu mai e doar o simplă apă, ci un elixir aromat, bogat în amidon și foarte versatil. Se folosește îndeosebi la sosul pastelor pe post de liant (agentul care leagă întreaga compoziție) și plusează și la capitolul aromă.
Poți păstra apa în care au fiert pastele pentru mai târziu, ca să „subțiezi” un sos de unt sau un rântaș, ca să gătești orez cu el sau să îl folosești pe post de stoc pentru supă cremă. Ori să-l folosești atunci când prepari pâine, în locul apei simple.
Cel mai ușor mod de a face paste de casă
Dacă ai gustat paste proaspete, este greu să mai fii impresionat de anostele paste ambalate, cumpărate din magazin. Prepararea pastelor acasă este o experiență plină de satisfacții care are ca rezultat gust și textură net superioare.
Vestea bună? Nu este deloc dificil să faci paste de casă. Cu ajutorul unei mașini de paste compacte, cu utilizare simplă și intuitivă, treaba merge repede și lin.
Mașinile de paste Kitchen Craft sunt construcții robuste și rezistente, cu acțiune lină de rulare a aluatului de paste. În alte cuvinte: mașinile nu vibrează și nu alunecă în timpul funcționării.
Ce poți pregăti cu mașinile de paste Kitchen Craft?
- Foi de paste în 9 grosimi diferite, pentru orice rețetă.
- Lasagna, fettuccine, tagliatelle, tăiței ramen.
Truc util: poți folosi mașina de paste pentru a întinde pasta de zahăr / fondantul pentru tort.
Ambele mașini de paste fac parte din renumite colecție World of Flavours - vase și ustensile de gătit pentru rețete internaționale din toate colțurile lumii: din Spania și Italia până în Mexic, India și China.
Rețete de paste
Iată câteva dintre cele mai apreciate rețete de paste publicate de către bucătarii Gătesc.ro:
- Tagliatelle de casă cu sos roșu
- Tagliatelle cu somon
- Tagliatelle picante cu fructe de mare
- Fettucine cu sparanghel, somon și feta
- Lasagna vegană
- Lasagna quattro formaggi
- Budincă de paste cu mascarpone, iaurt și telemea
- Varză cu paste, rețetă ardelenească
Care dintre aceste rețete îți face cu ochiul? Dacă și ție îți lasă gura apă, nu mai sta pe gânduri. Pune-ți șorțul, pregătește făina, ouăle și apa și nu uita să urmezi sfaturile noastre de mai sus. În scurt timp te vei bucura de gustul inegalabil al pastelor de casă. Buon apettito!
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: