• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Arta aranjării unei mese festive

Arta aranjării unei mese festive

Se spune că mâncarea se gustă mai întâi cu privirea, motiv pentru care pregătirea cu atenţie a mesei este o parte esenţială a succesului unei cine festive.

Dacă modul de servire al preparatelor nu este de tipul bufetului suedez, cu vesela şi tacâmurile spălate, uscate şi aşezate la un loc, atunci ele trebuie aşezate pe masă, respectând nişte reguli simple.

Este adevărat că amplasarea veselei, a tacâmurilor şi a paharelor variază în funcţie de meniul servit şi de ocazie, că fiecare are propriul stil şi că tuşa de modernitate este binevenită, dar în codul bunelor maniere este clar definit rafinamentul la masă.

O masă corect aranjată este o dovadă de respect, de rafinament şi de bun gust, mai ales dacă se îmbină perfect cu tema, designul, culorile si decoraţiunile folosite în funcţie de ocazie, pentru a oferi mai mult decât mâncare: o stare de bine şi o atmosferă plăcută.

Regulile de bază ale aranjării mesei, la care trebuie să ne adaptăm, sunt:

1. Spaţiul - eficient folosit

Alege farfuriile în funcţie de ocazie, dar şi în funcţie de forma şi dimensiunea mesei pe care vei servi bucatele, astfel încât să se încadreze armonios în spaţiul pe care îl ai la dispoziţie.

Faţa de masă trebuie să fie confecţionată din in sau bumbac (nu din plastic sau tip muşama) şi, în general, nu trebuie să depăşească 30 - 35 cm până la podea. Bine ar fi ca serveţelele să fie din aceeaşi poveste cu faţa de masă, iar prinse cu un inel special pentru ele vor aduce un plus de eleganţă la masă.

Arta aranjării unei mese festive

Sfat: O masă aranjată elegant presupune folosirea a maximum trei culori dominante în acelaşi timp. De exemplu, pentru masa de Crăciun se pretează albul/ argintiul, în combinaţie cu roşul şi verdele, iar pentru masa de Paşti se pot folosi cu succes nuanţele de pastel de roz, galben, portocaliu şi verde, care dau luminozitate şi exprimă cromatic spiritul acestor sărbători.

2. Farfuriile –primele aşezate

Primele pe care le aşezăm pe masă sunt farfuriile de bază, la 1 - 2 cm faţă de marginea mesei, iar între ele distanţa ideală ar fi de 50 - 60 cm. Acestea sunt farfurii plate, din care nu se va servi nimic, peste care se vor aşeza farfuriile primului fel de mâncare. Întotdeauna farfuriile care stau pe farfuria plată, de bază, vor fi mai mici decât aceasta, stivuite în ordinea dimensiunilor, de la cea mai mare la cea mai mică.

Odată ce farfuriile au fost aranjate, le putem folosi ca reper în poziţionarea celorlalte elemente. De exemplu, paharele şi, eventual, ceştile vor fi amplasate în partea dreaptă a farfuriei de bază, iar farfuria pentru unt şi cea pentru salată vor sta în partea stângă.

Arta aranjării unei mese festive

3. Locul tacâmurilor şi al serveţelelor pe masă

Tacâmurile se aranjează în ordine, din exterior spre interior, începând cu primul până la ultimul fel de mâncare, după cum urmează: furculiţele, în partea stângă a farfuriei, iar cuţitele şi lingurile, în partea dreaptă.

Singurele excepţii de la regulă sunt cuţitul pentru desert, care stă în faţa farfuriei de bază, cu mânerul în partea dreaptă şi tăişul spre farfurie, şi furculiţa pentru desert - aşezată cu mânerul în partea stângă.

Tăişul cuţitelor va fi îndreptat spre farfurie, iar alinierea tacâmurilor se face în funcţie de marginea mesei, la o distanţă de 1 -2 cm până la mâner (aliniate cu marginea farfuriei). După fiecare fel de mâncare, tacâmurile folosite trebuie strânse împreună cu vesela din care s-a servit.

Serveţelele se pun în stânga furculiţelor sau, dacă sunt împachetate şi prinse cu un inel decorativ, pentru început stau bine pe farfuria de bază.

Arta aranjării unei mese festive

4. Piesa centrală a mesei

Creează un aranjament unic din ramuri uscate, meriṣor ṣi conuri de brad. Din câteva ramuri uscate, decojite ṣi vopsite în alb, de pildă, poţi obţine un aranjament inedit. În calitate de suport poţi folosi cadrul unui vechi felinar, de exemplu.

Arta aranjării unei mese festive

5. Sus paharele! Şi apoi?

Paharele trebuie poziţionate pe partea dreaptă, deasupra cuţitelor. Ele se aliniază oblic, spre stânga, începând cu cel mai mic şi sfârşind cu cel mai mare. În imagine sunt indicate tipurile de pahare aferente soiurilor de vin, precum şi ordinea în care vor fi aşezate dacă vor fi servite toate la masă.

Arta aranjării unei mese festive

Sfat: Daca serveşti la masă şi cafeaua, ceşcuţa va sta în dreapta farfuriei de bază, după tacâmuri, cu linguriţa aşezată în partea dreaptă a farfurioarei ceşcuţei de cafea.

Arta aranjării unei mese festive

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: