Sărbătorile sunt fabuloase! Te poți relaxa după ce termini cu listele, calculele, cumpărăturile, preparatul, frământatul, umplutul, decoratul, curățatul bucătărie, plitei, frigiderului, apoi drumul suplimentar la magazin pentru că ai uitat ceva, continuând cu aspiratul, spălatul, aranjatul mesei festive plus un duș rapid la final... pfff... Sigur, în ciuda acestui mic efort, sărbătorile chiar sunt fabuloase!
Pregătirile pentru Crăciun, petreceri sau aniversări de familie pot deveni copleșitoare. De aceea ți-am pregătit o serie de trucuri și produse care fac prepararea alimentelor mai rapidă sau te scutesc de muncă fizică istovitoare (Adios, febră musculară de la frământat cozonaci!).
Află cum să pregătești rapid și cu efort minim cele mai iubite preparate festive:
- Salată de boeuf
- Cozonaci și pâine proaspătă
- Friptură
- Sarmale și cârnați
- Ciorbe
- Tort și prăjituri
- Sărățele, covrigei, foietaje
- Sifon proaspăt și sucuri acidulate
Fă cumpărăturile din timp și videază alimentele.
Redu risipa alimentară și crește durata de valabilitate a alimentelor.
Un sistem de vidare este poate cel mai util accesoriu în timpul pregătirilor de sărbători, dar și după. Poți cumpăra ingredientele cu mai mult timp înainte, ca să eviți astfel tradiționala aglomerație din ultimele zile.
Nu lăsa bunătățile de pe mesele bogate ale sărbătorilor să se transforme în resturi aruncate la gunoi. Investește într-un sistem de vidare și menține proaspăt orice fel de mâncare: de la ciorbe și aperitive, la friptură, sarmale, prăjituri, cozonaci. Orice aliment poate fi vidat! Alimentele vidate își păstrează de până la 5 ori mai mult timp gustul intens, textura și proprietățile nutritive – deci nu ai niciun motiv să nu apelezi la acest truc extraordinar. Noi îți recomandăm sistemul de vidare Fresh & Save Zwilling care include o pompă de vidare compactă și o multitudine de pungi și caserole reutilizabile.
1. Salată de boeuf
E o rețetă apreciată de toată lumea și foarte versatilă. Poți prepara rețeta clasică, cu carne de vită (boeuf), varianta cu carne de pui sau chiar alternativa vegetariană, la fel de gustoasă. Maioneza clasică poate fi înlocuită cu un sos dietetic din gălbenușuri și iaurt grecesc sau cu o variantă vegană din avocado și iaurt din caju. E clar deci că nu poate lipsi de la masa festivă, indiferent de preferințele culinare ale familiei și invitaților.
- Legumele: curăță-le și spală-le bine, apoi folosește un robot de bucătărie a le tăia cubulețe perfecte. Pune cubulețele de legume într-un steamer (aparat de gătit la aburi) sau folosește un set foarte util de vase pentru gătit la aburi ână devin moi. Le poți găti al dente, pentru a-și păstra forma și proprietățile nutritive și gustul intens.
- Maioneza. Zilele învârtitului cu lingura de lemn în maioneză s-au terminat. Folosește un robot de bucătărie sau un mini-chopper al cărui capac are orificiu pentru turnat lichide. Astfel poți turna uleiul în fir subțire chiar în timp ce robotul mixează compoziția. Vei obține maioneză fină și cremoasă în doar câteva minute, cu o simplă apăsare de buton.
2. Cozonaci și pâine proaspătă
Au cam trecut vremurile cozonacilor frământați “până asudă pereții”. Azi există opțiunea unui mixer de masă KitchenAid cu acțiune planetară. Iată cât de ușor poți prepara cozonaci pufoși, chiar dacă n-ai mai făcut niciodată!
- Lasă frământatul în seama aparatelor: campion incontestabil la toate frământările casnice, mixerul KitchenAid n-are nicio emoție când îl pui față-n față cu un aluat dens. Verifică întotdeauna recomandările producătorului cu privire la viteză și cantitatea maximă de făină sau compoziție – acestea pot să difere în funcție de model. Pentru cantități mici și medii de aluat, poți folosi și un robot de bucătărie KitchenAid cu funcție de frământare.
- Fă spumă de albușuri fără efort, folosind un mixer cu bol. Sigur, un mixer de mână își face treaba excelent, dar dacă vrei să scapi și de acest task – cu o investiție minimă - îți recomandăm mixerul cu bol Zokura, o alternativă avantajoasă la mixerele planetare. Citește aici despre diferențele esențiale dintre un mixer de mână cu bol și un mixer fix cu acțiune planetară.
- Râșnește rapid nuci și alune. Cea mai rapidă variantă este cumpărarea nucilor gata râșnite, dar dacă ai deja miez de nucă întreg sau vrei să economisești bani cumpărând nuci întregi, îți recomandăm să folosești un chopper multifuncțional. Poți alege unul cu râșniță inclusă sau chiar un mini-chopper performant, capabil să mărunțească nucile cu ajutorul lamelor de bază. Dacă ai deja acasă un mixer KitchenAid, cea mai simplă variantă este să îi atașezi un accesoriu pentru feliat, răzuit și măcinat.
- Folosește mașina de pâine ca să obții pâini de casă pufoase și rumenite la perfecție. Pui toate ingredientele în vasul special, adaugi un pic de unt – e totuși o pâine festivă – apeși pe butoane și lași mașina să facă toată treaba – frământat, dospit, copt. O poate menține caldă timp de 60 de minute, până la servirea mesei.
- Coace pâine ca într-un cuptor tradițional cu vasele pentru pâine Emile Henry. Aceste vase prelucrate manual au capacele în forme rotunjite și “sculptate” pe interior astfel încât să creeze condițiile propice de umiditate pentru pâine, franzelă și baghete cu miezul bine crescut și coaja crocantă. Cranț-cranț-cranț!
- Descoperă cel mai bun prieten al cozonacilor! Vasele ceramice Emile Henry se comportă extraordinar de bine cu orice fel de aluat dospit. Datorită materialului refractar, căldura pătrunde uniform cozonacul și îl coace eficient la interior, fără să-i usuce marginile. Dacă ai deja un vas dreptunghiular pentru pâine Emile Henry, poți să-i înlături capacul și îl transformi astfel în formă de cozonac sau babka. Sau îți cumperi din start una sau două tăvi pentru cozonac, ca să fii sigur că le ai mereu la dispoziție și pentru checuri, banana bread sau chiar deserturi fără coacere, precum sorbet sau tiramisu.
Ești un Moș Crăciun fără inspirație? Descoperă colecțiile de cadouri care dau tonul sărbătorilor de iarnă:
Idei de cadouri pentru el, pentru ea și pentru cupluri
Cadouri cu modele de Crăciun: seturi de căni, platouri și decorațiuni
3. Friptură
Friptura e în general un preparat rapid. O poți asezona din timp și o lași la marinat 1-2 zile, apoi o transferi direct în cuptor. Apare totuși o problemă: și cartofii, și pâinea, cozonacul, sărățelele, turta dulce – toate trag la cuptor în ajun de sărbătoare. Păi câte cuptoare să ai?!
- Prepară friptura în oala electrică și las-o vreo 10-12 ore pe programul de slow cook, sau chiar mai mult, în funcție de mărimea bucății de carne. Gătitul la slow cooker garantează o friptură fragedă și perfect pătrunsă. Închiderea ermetică a vasului electric menține înăuntru toți aburii aromatici pentru o gătire în suc propriu și o savoare inegalabilă.
- Intensifică aromele în câteva secunde. Adaugă ierburi proaspete din belșug în marinada pentru carne sau direct pe friptură în vasul de copt. Poate fi greu să găsești verdețuri proaspete în această perioadă, așa că apelează la jardiniera electrică Veritable. Acest aparat electric îți asigură până la 4 tipuri de plante proaspete, fără să aibă nevoie de lumină naturală.
4. Sarmale și cârnați
E o idee bună să prepari sarmalele cu câteva zile înainte - dacă ai un sistem de vidare. Însă multă lume iubește mirosul de sarmale proaspete în Ajun de Crăciun. Dacă ești de aceeași părere, iată cum poți obține sarmale delicioase pe repede-înainte.
- Fierbe sarmalele într-o oală electrică sub presiune, ca să nu mai trebuiască să le supraveghezi. Nu selecta un program de presiune înaltă ca să nu riști să fierbi sarmalele prea mult. Dacă preferi sarmale gătite la cuptor, într-o oală tradițională, alege o oală din ceramică Emile Henry. Nu-ți face griji, nu va reține mirosul de varză murată.
- Folosește o mașină electrică pentru tocat carne și umplut cârnați. Astfel poți alege bucata preferată de carne de la măcelărie, poți controla raportul grăsime-mușchi, gradul de mărunțire a cărnii, grosimea cârnaților și condimentele preferate. Dacă ai acasă un mixer KitchenAid, poți cumpăra direct un accesoriu pentru tocat și preparare cârnați.
5.Ciorba
Ciorba acrită cu borș sau cu zeamă de varză însoțește cu succes sărbătorile și, zic nutriționiștii, cele două ingrediente acrișoare sunt binevenite pentru a atenua efectele mâncărurilor grele asupra digestiei.
- Scurtează cu 70% timpul de preparare a ciorbei folosind o oală sub presiune. O ustensilă extraordinar de utilă în bucătărie, oala sub presiune economisește timp și energie și păstrează nutrienții din alimente. Fie că ai o oală sub presiune electrică sau una tradițională, vei obține aceleași rezultate excelente, în timp record. Recomandăm din plin!
- Folosește legume congelate gata tocate E minunat să le pregătești tu cum îți dorești și să le congelezi. Dacă nu ai timp sau chef, folosește fără griji legume congelate pentru supe și ciorbe. Sunt gustoase, sănătoase și, de obicei, îți oferă o varietate mare într-o singură pungă. Atunci când e posibil, optează pentru legume congelate rapid, imediat după recoltare.
6. Tort și prăjituri
Indiferent de sărbătoare, de numărul de oaspeți și de câte feluri de mâncare servești, toată lumea așteaptă cu interes momentul desertului. Tort supraetajat sau o Tarte Tatin rapidă? Prăjituri cu foi sau un mousse de ciocolată la pahar? Poți să le faci pe toate dacă ai ajutoarele potrivite și-un dram de inspirație.
- Prepară cu o zi înainte tortul și montează-l pe un suport elegant, cu capac inclus. Astfel vei putea păstra tortul în frigider până a doua zi fără teama că va împrumuta din mirosurile celorlalte alimente din frigider. În ziua servirii, decorează-l cu frișcă proaspătă, fructe sau cremă de ciocolată. Nimeni nu va ghici că e un tort făcut cu o zi înainte.
- Videază compoziția pentru checuri, pandișpan, brioșe cu câteva zile înainte. Folosește aparatul de vidat Zwilling, alături de caserolele sale speciale și păstrează-le la frigider sau la congelator. Recomandăm ca agentul de creștere (bicarbonatul de sodiu sau praful de copt) să fie adăugat în mix doar înainte de a pune compoziția în cuptor.
- Topește untul în cuptorul cu microunde în doar câteva secunde. Pentru că foarte multe rețete necesită unt moale, la temperatura camerei sau topit și pentru că întotdeauna uiți să scoți untul din frigider din timp, nu-i așa? Nu-l lăsa în cuptor mai mult de câteva secunde. Poți găsi în acest articol și alte trucuri pentru a aduce untul și ouăle la temperatură ambiantă într-un timp foarte scurt: 17 trucuri de bucătărie la care nu te-ai fi gândit.
- Grăbește coacerea bananelor în cuptor pentru banana bread sau checuri fără zahăr îndulcite cu banane foarte coapte. Pune-le pe o tavă cu hârtie de copt, fără să le decojești, și lasă-le în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 15 minute. Se vor înmuia și coaja va deveni neagră ca abanosul. Așa trebuie să fie. Lasă-le la răcit, apoi decojește-le și adaugă-le în compoziție.
7. Sărățele, covrigei, foietaje, mini-pizza
Cum faci să pui pe masa de sărbătoare biscuiți și foietaje calde, proaspăt scoase din cuptor, fără să ai făină împrăștiată prin toată bucătăria și aluat pe tot blatul? Răspunsul e unul simplu: le faci din timp și le coci când e nevoie.
- Prepară în avans biscuiții dulci sau sărați și pune-i cu tot cu tavă în congelator. Pregătește aluatul cu câteva zile înainte, întinde-l cu un făcăleț și decupează formele dorite, (click aici pentru cuttere biscuiți) așază-le gata tăiate pe platourile ceramice Emile Henry Aperitivo și ține-le în congelator până la momentul coacerii.
- Transferă platourile din congelator direct în cuptorul preîncălzit. Atenție – nu recomandăm așa ceva cu tăvi ceramice furnizate de alți producători. Platourile Emile Henry din ceramică franțuzească sunt extrem de versatile și rezistente la șocuri termice. Bonus, arată splendid pe masa de sărbătoare. Servește foietajele proaspăt scoase din cuptor – o acțiune care îi va impresiona pe toți cei așezați în jurul mesei.
- Folosește o presă pentru fursecuri în diferite forme. Prepară un aluat de bază pentru fursecuri și folosește această ustensilă ce include 6 duze și 6 discuri pentru biscuiți șprițați și fursecuri în formă de brăduț sau floare. Decorează-le apoi cu ciocolată topită, albă și neagră, și presară bombonele și decorațiuni comestibile. Vei obține astfel o varietate de gustări dulci în diferite forme și culori, încât nimeni nu va bănui că sunt făcuți, de fapt, din același aluat.
8. Apă filtrată, sifon proaspăt și băuturi acidulate făcute în casă
Toată lumea știe că tot ce e homemade necesită mai mult timp și mai mult efort decât dacă ai cumpăra de la magazin. Uneori merită, alteori nu prea. Doar că sifonul și băuturile carbogazoase sunt mult mai ușor, mai ieftin și mai rapid de preparat în casă dacă ai câteva accesorii utile.
- Folosește o cană filtrantă sau un sistem pentru filtrarea apei montat pe robinet pentru a avea mereu apă proaspătă și cu gust mai bun, fără impurități sau substanțe nedorite. Desigur, trebuie să ai o sursă de apă potabilă, precum cea de la rețeaua publică. Reziduurile de pe țevi și conducte, clorul, calcarul, impuritățile – toate sunt blocate de filtrele BRITA Maxtra+, obținând astfel o apă perfectă pentru băut și gătit.
- Transformă apa filtrată în sifon proaspăt cu un aparat special care nu necesită curent electric sau baterii. Aparatele de făcut sifon SodaStream funcționează cu ajutorul cilindrului umplut cu dioxid de carbon. Cilindrii sunt reîncărcabili și procesul este foarte facil: curierul îți aduce cilindrii încărcați și ți-i ridică pe cei consumați. Poți să te afli în mijlocul gătitului și al pregătirilor – toată treaba durează un minut. Fără drumuri la magazine și fără sticle de plastic depozitate prin toată casa.
- Adaugă sifonul la vin sau siropuri dulci și ai obținut pe loc băuturi pentru toată familia. Sigur, nu vei găsi în cămara bunicii sirop de Cola 😊 Dar dacă asta e băutura preferată a familiei, îl poți comanda odată cu cilindrii de CO2 de pe site-ul KitchenShop, alături de multe alte varietăți: Energy Drink, Mango, Cloudy Lemonade, Mirinda, etc. Stocurile variază mult – dacă nu găsești siropul preferat astăzi, verifică și mâine paginile de produs.
Mai avem idei și trucuri pentru preparare rapidă, dar mai e puțin și vin invitații peste noi. Folosește-te din plin de ustensilele și electrocasnicele care îți ușurează munca și fă-ți planuri realiste. Nimeni nu are nevoie de 10 feluri de mâncare și desert, indiferent de ocazie. Iar atunci când simți că plăcerea de a găti e estompată de oboseală și stres, ia o pauză, comandă o pizza și fă-ți în 3 secunde un suc răcoritor la SodaStream. Sărbătorile vor fi oricum fabuloase!
Alte produse recomandate:
Set mixer cu bol 4,3L, Classic, si robot de bucatarie 1,7 L, Onyx Black - KitchenAid
Cod: BUNDLEFOODPROOB
Alte articole care te-ar putea interesa: