Mmm... simți și tu? E mirosul inconfundabil al fumului de grătar, ceea ce înseamnă un singur lucru: a început un nou sezon de experiențe culinare în aer liber. Vedetele incontestabile: micii la grătar. Este dificil să găsești un preparat românesc mai estival, mai suculent și mai savuros decât celebrii mititei.
Cei mai buni mici la grătar au câteva secrete, începând de la compoziția pastei de mici, până la temperatura de gătire și frecvența de răsucire a micilor pe grătar. Te invităm să descoperi mai jos toate trucurile care garantează mititei cu savoare deplină și textură perfectă.
Povestea micilor la grătar
Micii se află de sute de ani în lumina reflectoarelor și a jarului. Se pare că ar fi un produs al Imperiului Otoman, adoptați de noi încă din secolul al 14-lea, însă rețeta originală a suferit nenumărate modificări de-a lungul timpului.
Dacă la început mititeii erau făcuți din carne de vită și oaie/berbec, între timp au ajuns să fie făcuți cu carne de porc. Însă ceea ce diferențiază micii românești de alte variante turcești și balcanice este un ingredient neașteptat: bicarbonatul de sodiu.
Nu există mici românești fără bicarbonat de sodiu: acesta garantează textura pufoasă pe care toată lumea o iubește.
Românii iubesc micii la grătar
Știai că în România se consumă anual aproximativ 440 de milioane de mititei? Dintre aceștia, 30 de milioane se pun pe grătar într-o singură zi a anului. Poți să ghicești care e această zi? (Îți lăsăm răspunsul corect la finalul articolului 😊
Pentru că sunt delicioși și se prepară ușor, micii sunt consumați cu poftă atât acasă, cât și în restaurante, târguri și piețe. Se servesc obligatoriu alături de muștar și pâine, dar tot mai multă lume iubește combinația de mici la grătar cu cartofi prăjiți.
Lista de ingrediente pentru prepararea micilor la grătar
Cei mai gustoși mici la grătar sunt făcuți din carne grasă și sunt condimentați din belșug. Iată lista ingredientelor de care ai nevoie pentru mititei fragezi și gustoși, după rețetă măcelărească:
- Carne tocată de vită, porc sau oaie (ideal un amestec)
- Usturoi
- Condimente pentru mici: cimbru uscat, boia, ienibahar (opțional)
- Bicarbonat de sodiu
- Supă de oase de vită, supă concentrată de vită sau apă rece
- Sare și piper măcinat
Dacă vrei să știi cum se face un grătar corect, care sunt diferențele între grătarul cu gaz, cel cu cărbuni și cel electric, dar și sfaturile bucătarilor, citește articolele noastre:
- Ghidul începătorului pentru un grătar perfect: prima parte
- Ghidul începătorului pentru un grătar perfect: partea a doua
Cum să faci cei mai buni mici la grătar?
Dacă vrei să înveți cum se prepară corect micii de casă la grătar, asigură-te că urmezi pașii de mai jos.
Pasul 1: Cumpără carne de calitate
Sigur că poți cumpăra micii gata făcuți, numai buni de puși pe grătar, dar nu se compară cu o rețetă preparată acasă de la zero. Cumpără carne de la o măcelărie de încredere, cu procent mare de grăsime (raport ideal 1:1). Poți alege pulpă de vită amestecată cu piept sau ceafă de porc sau un mix de vită – oaie.
Pasul 2: Toacă acasă carnea
O mașină electrică de tocat carne este o achiziție care merită din plin, mai ales dacă ești fan mititei, burgeri, chiftele, cârnați, drob sau sarmale. Folosește un disc de tocat mic pentru a măcina carnea fin sau pur și simplu macină carnea de două ori pentru un rezultat excelent.
Pasul 3: Adaugă condimentele
Adaugă usturoiul pasat și condimentele măcinate sau zdrobite în mojar. Toarnă treptat și supa concentrată de vită. Nu uita de bicarbonatul de sodiu!
Pasul 4: Omogenizează compoziția
Frământă întreaga compoziție cu mâna sau folosește un mixer cu bol pentru a obține o consistență omogenă. Rezultatul trebuie să aibă un aspect păstos și o textură fină. Nu degeaba i se spune “pastă de mici”.
Pasul 5: Pune pasta de mici la rece
Acoperă castronul cu folie de plastic și pune-l în frigider câteva ore, ideal peste noapte. Este un timp binemeritat de relaxare, atât pentru pasta de mici, cât și pentru bucătar. Aromele se întrepătrund, iar consistența devine mai fermă, pentru a putea modela micii cu ușurință.
Pasul 6: Modelează micii
Cu mâinile unse cu ulei, formează fiecare mititel dintr-o cantitate de aprox. 50-80 de grame de compoziție. Dimensiunea micilor poate varia între 8 cm și 12 cm, însă grosimea acestora trebuie să fie cât mai similară, pentru a asigura o gătire uniformă a tuturor micilor.
Pasul 7: Încinge grătarul
Este foarte important că grătarul să fie foarte bine încins, iar micii să se rumenească la foc mare pentru a crea o crustă delicioasă. Aceasta “sigilează” mititeii și împiedică scurgerea sucurilor și a grăsimii din interior. În lipsa unui grătar cu cărbuni, poți folosi un grătar electric care îți asigură un control precis al temperaturii, dar și o curățare mult mai ușoară.
Sfaturi pentru cei mai delicioși mici la grătar
- Cumpără carne cu circa 50% grăsime.
- Înlocuiește apa rece din rețete cu supă concentrată de oase de vită.
- Adaugă treptat lichidul și amestecă energic pasta de mici. E posibil să nu ai nevoie de toată cantitatea de lichid.
- Macină carnea acasă și adaugă condimentele preferate de tine.
- Adaugă puțin ienibahar în pasta de mici pentru un plus de savoare.
- Ține pasta de mici în frigider între 8 și 16 ore pentru a garanta un gust desăvârșit.
- Formează micii cu mâinile umede ca să nu se lipească.
- Gătește micii la foc mare. Dacă temperatura este joasă, micii la grătar se vor usca și vor deveni seci și lipsiți de savoare
- Răsucește micii frecvent pe toate părțile, pentru ca aceștia să nu se ardă, folosind un clește cu mâner lung din setul de ustensile pentru grătar.
- Gătește micii la jar, nu la flacără. La nevoie, stinge imediat flăcările cu câțiva stropi de apă.
Câte calorii au micii la grătar
Fiind un preparat pe bază de carne grasă, 100 de grame de mici pot avea între 200 și 350 de calorii. Valorile nutriționale depind, desigur, de tipul de carne folosit și de procentul de grăsime.
Dar există și vești bune! Micii nu sunt foarte denși, ci mai degrabă pufoși și afânați, lucru care îi avantajează pe cântar. Dacă estimăm o greutate de 50 gr / mititel, vorbim astfel de 4 mititei / 200 gr., o porție suficientă pentru a stinge poftele oricui.
Atenție: pâinea, cartofii prăjiți și berea se pricep de minune să dea peste cap contorul caloriilor! 😊
Cele mai gustoase rețete de mici
Dacă te-am convins să prepari acasă cei mai buni mici, îți lăsăm câteva rețete din care te poți inspira:
➢ Rețetă de mici din carne de porc
➢ Rețetă de mici la tigaia grill
➢ Rețetă de mici din carne de ied și porc
➢ Rețetă de mici cu smântână din carne de vită și porc
Suculenți și aromați, micii de casă sunt fără îndoială superiori celor gata făcuți și ambalați în caserole de plastic. O simplă căutare pe internet îți va oferi o mulțime de rețete pentru toate gusturile. Sunt foarte simplu de preparat, așa că permite-ți să experimentezi cu aromele și să te bucuri de această mâncare delicioasă care ne face mândri că suntem români.
Răspuns ghicitoare: 1 mai este ziua în care românii consumă aproximativ 30 de milioane de mici.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: