Risotto nu e primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la mâncare italiană, dar este un preparat de succes în toată lumea. În ciuda popularității sale, în special în meniurile restaurantelor selecte, risotto are o reputație de preparat dificil, care atinge perfecțiunea doar în mâinile experților bucătari. Greșit, zicem noi.
Tot ce ai nevoie pentru un rezultat excelent sunt câteva ingrediente esențiale (pe care le găsești cu ușurință în magazine), o rețetă de risotto autentică, puțină răbdare și nițică atenție. Poate n-ar strica și niște Eros Ramazzotti pe fundal. E posibil să facă minuni chiar și în oala de risotto.
Ce este risotto?
De fapt, înainte de orice, trebuie menționat ce NU este risotto. Risotto nu este pilaf. Există o diferență majoră între cele două rețete, de la ingrediente și tipul de orez, la modul de preparare și la consistența finală a preparatului. Tratăm fiecare aspect bob cu bob în rândurile de mai jos.
Risotto este foarte popular în nordul Italiei, acolo unde prosperă culturile de orez, și este o mâncare bogată, aromată, care cucerește prin textura foarte cremoasă. Rețeta originală de risotto necesită puține ingrediente: orez pentru risotto, ceapă, supă de carne/oase/legume, unt, parmezan și puțină răbdare. De aici, poți să-l personalizezi în fel și chip.
Fie că prepari risotto vegetarian sau risotto cu carne sau fructe de mare, poți adăuga în el aproape orice ingredient îți dorești: somon, sparanghel, leurdă, mazăre, ciuperci, roșii coapte, vinete, șuncă, broccoli sau poți urma această rețetă grozavă de risotto cu dovleac. Este incredibilă versatilitatea acestui preparat. Unii bucătari susțin că risotto este mai degrabă o tehnică de gătit a orezului decât un fel de mâncare, datorită nenumăratelor varietăți existente.
Tipuri de orez potrivite pentru risotto
Orezul pentru risotto trebuie să aibă conținut ridicat de amidon, de aceea nu se recomandă utilizarea oricărui tip de orez pe care îl ai la îndemână. E posibil să găsești în magazine orez comercializat sub numele de “orez pentru risotto”. Dacă vrei să fii sigur de reușita preparatului, alege unul dintre aceste trei soiuri de orez provenite din nordul Italiei: Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano.
Carnaroli
Orezul Carnaroli este considerat regele orezului pentru risotto, datorită conținutului mare de amidon. În timpul fierberii, aceasta devine extraordinar de cremos, ceea ce-l face alegerea nr. 1 a italienilor iubitori de risotto. Se găsește și în magazinele din România.
Arborio
Orezul Arborio este și el o alegere tradițională pentru risotto, find foarte bogat în amidon. Este un orez cu bob mediu și îl poți găsi cu ușurință în supermarketuri și magazine alimentare.
Vialone Nano
Originar din regiunea Veronei, acest orez special cu bobul rotund nu este chiar atât de lipicios precum celelalte două soiuri, dar este considerat o alegere potrivită pentru risotto. Nu este atât de popular în România, dar ai șanse să-l găsești în magazinele cu specific italienesc.
Cum să alegi oala potrivită pentru prepararea risotto-ului?
Risotto necesită un vas de gătit care permite o distribuție uniformă a căldurii și are o suprafață largă pentru a facilita amestecarea constantă. O cratiță sau o tigaie cu diametru mare permite o mai mare suprafață de contact între orez și lichid, favorizând o gătire și o absorbție uniformă. Vasele din oțel inoxidabil sau oalele din aluminiu cu înveliș sunt o alegere bună, atâta timp cât au fundul gros și marginile înalte.
Pentru cele mai bune rezultate, folosește un vas cu fundul gros, precum un vas cocotte / dutch oven. Vasele Emile Henry din gama SUBLIME sunt ideale pentru acest preparat, datorită materialului ceramic excelent.
Forma rotunjită este special făcută pentru a putea amesteca ușor și a evita lipirea alimentelor în unghiuri greu accesibile. Interiorul deschis la culoare al vasului te ajută să vezi mai bine conținutul, textura și culoarea pe care o prinde risotto-ul. Dacă ești mare fan orez cremos, pilaf și terciuri, e o idee bună să-ți iei o oală pentru orez și risotto.
Avantajul acestor oale superbe este că le poți servi la masă imediat după ce risotto este gata. Mai ales că vorbim despre un preparat care se servește imediat după ce l-ai luat de pe foc.
Sigur că ai nevoie și de o spatulă din silicon sau o lingură de lemn pentru a amesteca în risotto. Lasă telul la locul lui și folosește-l pentru alte rețete.
Ingrediente necesare pentru a prepara un risotto perfect
Deși poți folosi aproape orice ingredient, rețeta originală de risotto conține câteva ingrediente de bază, care nu trebuie să-ți lipsească:
• Orez pentru risotto
• Supă clară de pui sau supă clară de legume
• Vin alb (nu folosim dacă risotto este servit copiilor)
• Ceapă
• Ulei de măsline
• Unt
• Parmezan
5 greșeli de evitat când gătești risotto
Știm că în bucătărie este despre creativitate, dar nu vrei să spui acest lucru unei nonna (bunica italiană), care prepară risotto de 40 de ani. Cu siguranță îți va lua lingura din mână și te va trimite afară din bucătărie dacă comiți aceste greșeli. 😀
1. Nu amesteci destul în timpul gătirii
Risotto trebuie amestecat des, o dată la 30 de secunde. Amestecarea menține boabele de orez în contact cu lichidul, împiedică orezul să se lipească de fundul cratiței și facilitează eliberarea amidonului din orez în lichid, ceea ce face ca acesta să se îngroașe și să devină cremos.
2. Nu acorzi atenție tipului de orez folosit
Nu folosi orez basmati, Jasmine sau alte variante. Alege unul dintre soiurile de orez pentru risotto enumerate mai sus.
3. Speli orezul înainte de gătire
Spălarea orezului contribuie la pierderea amidonului din orez, iar amidonul este responsabilul nr. 1 pentru un risotto cremos. Nu spăla orezul atunci când prepari risotto!
4. Adaugi supă de pui sau de legume rece
Acest lucru va da peste cap procesul de gătire, pentru că temperatura va scădea de fiecare dată. Adaugă supa caldă, puțin câte puțin.
5. Adaugi tot lichidul deodată
Acest pas este caracteristic pilafului, dar nu și unui risotto cremos. Acesta necesită adăugarea treptată a lichidului.
Cum se face risotto - pașii esențiali
Dacă rețeta pe care ai găsit-o nu este suficient de clară, ține cont că există câteva reguli care se regăsesc în orice rețetă italiană de risotto.
Încălzește supa de pui sau de legume
Supa clară de pui sau de legume adaugă savoare unui risotto italian și este indispensabilă în această rețetă. Nu vei obține un preparat la fel de gustos dacă folosești apă. Asigură-te că o încălzești înainte de a o adăuga treptat în risotto pentru a menține temperatura constantă în timpul gătirii.
Călește ceapa în unt cu puțin ulei de măsline
Pune ceapa direct în vasul în care gătești orezul și gătește-o la foc mic spre mediu timp de aproximativ 4 minute.
Sotează orezul pentru scurt timp, pentru o aromă fină
Adaugă orezul peste ceapă și sotează-l timp de 2 minute, suficient cât să învălui fiecare bob în unt, lucru care îi oferă o aromă subtilă, absolut irezistibilă.
Adaugă vinul alb înainte să începi să adaugi supa
Dacă intenționezi să adaugi vin în risotto, fă-o la început, înainte de a adăuga supa. Îl poți folosi chiar și pentru a deglaza vasul după sotarea orezului. Alcoolul se evaporă, lăsând în urmă doar aroma mai subtilă a vinului. Un vin alb simplu, sec, funcționează cel mai bine.
Atenție! Specialiștii susțin să sărim acest pas dacă intenționăm să servim risotto copiilor, din cauza riscului ca alcoolul să nu se evapore complet.
Adaugă supa de pui sau de legume în porții mici și amestecă
Adaugă câte 100-200 ml de supă, cu aproximație, și amestecă la fiecare 20-30 de secunde. Așteaptă până când lichidul a fost aproape complet absorbit de orez înainte de a adăuga din nou lichid. Acest proces de adăugare treptată de lichid este esențial pentru ca orezul să elibereze amidonul și să creeze propriul sos delicios, așa că nu grăbi acest pas.
Verifică regulat gustul și consistența risotto-ului pe măsură ce adaugi lichid
Începe să guști orezul după aproximativ 10-12 minute. Continuă să adaugi supă până când boabele devin al dente și risotto capătă consistența unui terci gros. E posibil să nu fie necesar să folosești toată cantitatea de supă specificată în rețetă.
Adaugă unt și parmezan pentru a conferi risotto-ului un gust bogat și cremos
Finalul apoteotic include, fără îndoială, un cub de unt și parmezan răzuit, pentru a intensifica aromele și a-l face cât de cremos posibil.
Descoperă aici o varietate de rețete de risotto simplu sau îmbogățit cu legume, carne, pește și fructe de mare!
Nu știm voi ce planuri aveți acum, dar noi dăm fuga în bucătărie să vedem dacă avem orez Arborio. Să vorbești atât despre risotto fără să-l și gătești imediat nu e lucru omenesc.😀 Poftă bună!
Alte produse recomandate:
Oala electrica sub presiune, multifunctionala, 2 in 1, 5,6 L, 1500 W - Zokura
Cod: Z1229
Alte articole care te-ar putea interesa: