Uneori tot ce-ți dorești după o masă copioasă este un pahar de cola rece sau măcar o apă minerală efervescentă și răcoritoare!
Dacă îți place gustul apei acidulate și senzația plăcut înțepătoare pe care ți-o oferă, dar și dacă încerci să renunți la băuturile răcoritoare pline de zahăr, probabil că îți surâde ideea acidulării apei acasă. Este un proces simplu, confortabil, ecologic și adesea mai economic decât cumpărarea apei acidulate din magazine.
Aparatul de carbogazificat apa nu necesită nici curent electric, nici baterii. Și atunci, cum funcționează? Află mai jos cât de simplu este!
Cum se acidulează apa?
În natură, apa carbogazoasă se formează în mod natural atunci când gazele vulcanice se dizolvă în izvoare sau fântâni de apă naturală. Însă nivelul de carbogazificare al acestui tip de apă este mai light decât sifonul, apa acidulată în mod artificial de către oameni.
Sifonul este creat atunci când în apă intră dioxid de carbon sub presiune, ceea ce duce la formarea bulelor care ne plac atât de mult. Apa devine efervescentă și adesea ne răcorește și ne potolește setea mai bine decât apa plată.
Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz incolor, inodor și este unul dintre cele mai abundente gaze din atmosfera noastră. Acesta există în stare solidă, lichidă sau gazoasă și este utilizat în multe procese chimice, inclusiv pentru refrigerare și răcire.
Bulele din apa carbogazificată sunt create atunci când CO2 este forțat să intre sub presiune în apa plată.
SodaStream, expertul în carbogazificarea apei
Nu știm să existe un sistem de carbogazificare a apei mai ușor de folosit decât SodaStream. Aparatele SodaStream forțează dioxidul de carbon în apa plată pentru a o transforma în apă acidulată.
Gazul CO2 este stocat în interiorul unei butelii cilindrice sub presiune ridicată. O vei găsi în online și în magazine sub numele de „butelie SodaStream” sau „cilindru SodaStream” – sunt același lucru!
Acest gaz este eliberat din butelie doar după ce o instalezi corect în aparatul SodaStream și apeși pe buton sau pe manetă (în funcție de model). Apa din sticlă se umple astfel de bule răcoritoare în câteva secunde. Mai simplu de atât nu se poate!
De ce să acidulezi apa acasă în loc să o cumperi de la magazin?
Băuturile rămân acidulate mai mult timp
Sucurile cumpărate la sticlă își pierd aroma și prospețimea după deschidere, ceea ce nu e valabil în cazul sticlelor de sirop. Fie că alegi siropuri fără zahăr și fără calorii, fie că ai siropuri făcute în casă sau mergi pe varianta rapidă a siropurilor SodaStream, acestea rezistă săptămâni sau chiar luni după deschidere.
Imaginează-ți că nu mai e nevoie să cumperi niciodată PET-uri cu apă minerală și sucuri carbogazoase. Câteva sticle de sirop cu diverse arome sunt suficiente pentru a crea o varietate de băuturi spumoase, pentru toate gusturile.
Economisești bani și drumuri la magazin
Carbogazificarea apei acasă nu aduce doar avantaje legate de efervescență și prospețimea gustului. În cazul familiilor numeroase, diferența se poate vedea chiar și pe bonul de cumpărături săptămânale. Economisești bani și nu mai e nevoie să ieși la magazin pentru a cumpăra o sticlă de suc atunci când ți-e poftă de ceva răcoritor!
Reduci consumul de plastic
Doar în timp ce citești acest articol, în lume se vând 1 milion de sticle de plastic de unică folosință. ☹ Sigur că reciclarea ajută (atunci când ea se întâmplă, dar știm cu toții că și aici avem probleme, cel puțin în România). Însă, dacă nu facem ceva concret la nivel mondial pentru a reduce consumul de plastic, în anul 2050 oceanele vor conține mai multe deșeuri de plastic decât pești.
Din tot plasticul produs vreodată, doar aproximativ 9% a fost reciclat, 12% a fost ars, iar 79% a ajuns în natură, în oceane și în gropi de gunoi.
Conform SodaStream, o singură sticlă reutilizabilă folosită în aparatele de acidulat poate înlocui peste 3.000 de sticle de unică folosință.
Acidulezi apa în siguranță și fără riscuri
Probabil nu știai, dar SodaStream este singurul producător din lume de butelii de CO2 din aluminiu care are 100% control pe fiecare butelie, pe toată durata de viață a acesteia. Nu se folosesc niciodată terțe părți pentru a fabrica, testa, umple sau întreține buteliile de CO2.
La fiecare reumplere, buteliile goale se întorc în fabricile SodaStream, unde sunt inspectate, testate, sterilizate și umplute cu CO2 proaspăt de calitate garantată.
Trucuri pentru aparatul tău SodaStream
Folosește apă rece, de la frigider, pentru o acidulare de durată!
Dacă folosești apă la temperatura camerei, vei constata că băutura își va pierde efervescența mult mai repede. Acest lucru se datorează faptului că moleculele de CO2 (ca toate moleculele, de altfel) sunt mult mai active la temperaturi mai înalte și pot scăpa mult mai ușor. Așadar îți recomandăm să ai mereu la frigider o sticlă de apă de rezervă pregătită pentru a fi acidulată!
Cumpără-ți una sau mai multe butelii de rezervă!
Ca să te asiguri că nu rămâi fără CO2 când ți-e lumea mai dragă, de exemplu în mijlocul petrecerii sau în timpul unei mese copioase, îți recomandăm să ai cel puțin o butelie de rezervă.
Să ne imaginăm că ai în total 3 butelii SodaStream: una o primești gratuit atunci când cumperi un aparat SodaStream, iar celelalte două le cumperi separat.
Atunci când două dintre ele sunt goale, poți comanda online reîncărcarea acestora fără să plătești cost de transport. Cilindrii încărcați se livrează gratuit la ușa ta, iar tu predai curierului cilindrii goi. Cât timp durează acest proces, folosești cea de-a treia butelie pentru a acidula apa.
Depozitează întotdeauna butelia de CO2 într-un mediu răcoros și uscat!
Nu expune și nu depozita buteliile în apropierea unei surse de căldură. Fiecare butelie de carbonatare este dotată cu o supapă de siguranță unică, care va elibera gazul în siguranță în cazul puțin probabil în care presiunea din butelie crește.
Re-acidulează-ți apa!
Dacă ți se pare că sifonul tău și-a pierdut din efervescență, poți să mai adaugi gaz. Atenție! Nu este indicat să carbogazifici apa după ce ai adăugat sirop sau alte ingrediente în ea, pentru că există riscul ca aparatul să se strice, iar garanția este anulată.
Acidularea apei, o tehnică care datează de secole
Ai zice că aparatele de carbogazificat apa sunt o invenție destinată bucătăriilor moderne, dar SodaStream datează de la începutul secolului trecut. Procesul de carbogazificare articială a apei este chiar mai vechi: încă din 1767, omul de știință Joseph Priestley a acidulat pentru prima oară în istorie apa, în mod artificial. Douăzeci de ani mai târziu, un antreprenor elvețian pe nume Jacob Schweppes – sună cunoscut? 😊 - a început să vândă primele băuturi carbogazoase.
SodaStream a fost fondat în 1903 în Marea Britanie și a avut un succes imediat în rândul clasei superioare britanice, inclusiv în casa regală!
Când a debutat, produsul era disponibil doar pentru cei foarte bogați, dar în anii ‘50 compania a fabricat un sistem de carbonatare la domiciliu mai accesibil, pe care și familiile obișnuite îl puteau cumpăra.
De aici, SodaStream s-a bucurat de un succes răsunător în Europa și în Statele Unite ale Americii, iar astăzi este, probabil, cel mai popular brand de aparate de carbogazificare a apei. Tu l-ai încercat?
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: