• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

Te-ai întrebat vreodată de ce prețurile la cuțite de bucătărie sunt atât de diferite – începând de la câteva zeci de lei până la câteva sute sau mii? Răspunsul se află de cele mai multe ori în procesul de fabricație și în calitatea materialelor folosite. Există cuțite ștanțate care își fac treaba foarte bine, însă – dacă plănuiești să le utilizezi intens, zilnic - probabil că îți vom recomanda să alegi cuțite forjate dintr-o singură bucată. De ce? Și care sunt diferențele dintre cele două? Explicăm pe larg în rândurile de mai jos.

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

Cum se produc cuțitele forjate

Printr-un mix fascinant de forță și temperatură, cuțitele forjate sunt modelate dintr-o singură bucată solidă de metal – de la vârful lamei până la capătul mânerului - pe care meșteșugarii o încălzesc și o bat (forjează) pentru a-i da forma dorită. Metalul trebuie să fie încins până la roșu pentru a deveni maleabil și pregătit pentru modelare. La acest tratament termic se mai adaugă etape de călire și temperare care, împreună, întăresc și rigidizează oțelul.

Desigur, un cuțit de calitate pornește de la materii prime selectate cu atenție. Aici intră în scenă marii producători de cuțite cu reputație internațională – cum este Zwilling – care desfășoară controale stricte de calitate pentru a garanta că oțelul are conținut ridicat de carbon, rămâne stabil și rezistent la coroziune pe termen lung.

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

Ce este bolsterul unui cuțit

Cuțitele forjate au de obicei un bolster - adică o îngroșare a oțelului în punctul dintre lamă și mâner. În alte cuvinte: gândește-te că un cuțit de bucătărie este supus unei forțe foarte mari atunci când tai, toci, feliezi. Cea mai mare presiune este exercitată asupra zonei de mijloc. De aceea bolsterul adaugă rezistență cuțitului și împiedică îndoirea, slăbirea sau ruperea în timp. Toate cuțitele Zwilling SIGMAFORGE® au acest tip de întărire metalică a bolsterului.

Bolsterul ajută și la distribuirea uniformă a greutății între lamă și mâner, oferind un cuțit mai bine echilibrat. Adică mai mult control și confort în utilizare.

Ce avantaje îți aduce cuțitul de bucătărie forjat

Am vorbit pe scurt despre procesul de fabricație, despre bolster, dar totuși – cu ce te ajută cuțitul forjat în bucătărie? Și de ce merită investiția?

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

1. Lama rămâne ascuțită pe termen lung

Oțelul inoxidabil de calitate și tratamentul termic la care este supus asigură o lamă mai dură. Ceea ce înseamnă că tăișul rămâne ascuțit o perioadă mai lungă decât cuțitele ștanțate.

Atunci când vine momentul ascuțirii, îți recomandăm să folosești un ascuțitor de cuțite de calitate (branduri precum Zwilling, AnySharp sau Chef’s Choice au produse premium, apreciate la scară mondială) sau să lași ascuțirea pe mâna specialiștilor: KitchenShop îți pune la dispoziție serviciul de ascuțire profesională de cuțite.

2. Cuțitul forjat este rezistent și durabil

În timpul forjării, structura granulelor oțelului este rafinată, eliminând punctele slabe și făcând lama mai densă și mai rezistentă. Rezultatul? Un cuțit care este mult mai puțin probabil să se îndoaie, să se deformeze, să se exfolieze sau să se rupă - chiar și sub presiune semnificativă. Poți tăia fără griji legume dense, carne și oase mici.

3. Cuțitul forjat este bine echilibrat

Un cuțit bine echilibrat = o mână neobosită chiar și după tăiat și tocat intens. Bolsterul cuțitului contribuie la echilibrul acestuia prin contracararea greutății lamei. În alte cuvinte, cuțitul nu are tendința de a se lăsa în față, iar prinderea lui (manevrarea) este stabilă, sigură și confortabilă.

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

4. Cuțitul forjat taie cu precizie și finețe

Nu este o exagerare când spunem că aceste cuțite excelează în sarcinile care necesită precizie precum:

  • Felierea subțire a cărnii, legumelor, fructelor.
  • Tăiat julienne și brunoise.
  • Filetarea peștelui.
  • Decojirea precisă a fructelor.

5. Cuțitul forjat este o investiție pe termen lung

Aceste tipuri de cuțite nu trebuie înlocuite decât foarte rar, iar costurile de întreținere sunt minime.

6. Cuțitul forjat este folosit de bucătarii de pretutindeni

Și nu degeaba. Măiestria lor și tranziția perfectă între lamă, bolster și mâner le sporește funcționalitatea, dar le conferă și un aspect premium.

Cum se produc cuțitele ștanțate

Cuțitele ștanțate sunt fabricate prin “decuparea” lamei dintr-o foaie de oțel folosind o mașină de ștanțat cu presiune mare. Calitatea foii de oțel variază, dar în general este un oțel mai puțin dur și dens decât cel folosit la forjare.

După ștanțare, lama este modelată și ascuțită. Uneori trece și printr-un tratament termic pentru a îmbunătăți rezistența, dar procesul nu este atât de complex ca în cazul cuțitelor forjate. Mânerul este apoi atașat, de obicei cu nituri sau șuruburi, și cuțitul trece printr-o inspecție finală și polizare. Cuțitele ștanțate sunt în general mai ușoare și mai ieftine decât cele forjate.

Cuțite forjate vs cuțite ștanțate – pe care le alegi în bucătărie

Cuțite ștanțate – avantaje și limitări

Deși am zis că preferăm cuțitele forjate, să știi că nu suntem Grinch-ul cuțitelor ștanțate – ba chiar poți găsi produse care îți oferă o performanță bună în bucătărie. Printre punctele forte se află faptul că sunt ușoare, flexibile și mai accesibile. Cu toate acestea, nu-ți recomandăm să alegi cele mai ieftine cuțite de pe piață: riscul este că acestea trebuie ascuțite și înlocuite mai des și pot să provoace disconfort în timpul utilizării prelungite.

1. Durată de viață mai mică

Sunt mai predispuse la îndoire, deformare sau rupere în timp, în special dacă le utilizezi intens în fiecare zi. Tăișul se tocește mai rapid, deci necesită ascuțire mai frecventă.

2. Nu sunt la fel de bine echilibrate

Lipsa bolsterului și faptul că metalul nu se continuă și în mâner înseamnă că distribuția greutății nu este uniformă, deci poți simți că acest tip de cuțit este mai dificil de controlat și de utilizat atunci când ai nevoie de precizie în tăiere sau feliere.

3. Rezistență mai redusă în general

Există riscul ca un cuțit ștanțat să nu poată face față sarcinilor mai intense de tăiere, cum ar fi tocarea legumelor dense, fibroase, sau tăierea oaselor de pui.

4. Mâner mai puțin confortabil

Uneori poți vedea diferența de mâner dintre cele două tipuri de cuțite, chiar înainte să le testezi. Adevărul este că un cuțit ștanțat la preț foarte mic nu are cum să ofere un mâner ergonomic și durabil, iar asta poate fi dureros – la propriu și la figurat.

Concluzia noastră? Cuțitele ștanțate sunt o opțiune excelentă pentru bucătarii ocazionali (de acasă) care au nevoie de un instrument ușor și ieftin. Dacă ești totuși pasionat de gătit (și dacă ai ajuns să citești până aici, probabil că ești) atunci îți recomandăm cuțitele forjate care îți oferă durabilitate, rezistență și precizie pe termen lung.

Orice variantă ai alege, la KitchenShop găsești cuțite potrivite bugetului tău și seturi de cuțite avantajoase care îți vor face viața mai ușoară în bucătărie.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: