Chiar dacă te-ai obişnuit cu dulceţurile sau gemurile clasice: de prune, gutui, mere etc., nu ar strica să încerci şi unele mai speciale, cum ar fi de ardei iute, de roşii, de must, de pepene galben sau de soc. Sunt delicioase şi unele se pot folosi şi drept garnitură pentru carne.
Gem de pepene galben sărat
Timp: 1h 10min
Ingrediente:
- 1,5kg pepene galben (fără coajă şi fără sâmburi),
- 700gr zahăr,
- zeama de la o lămâie,
- 2 linguri de sare grunjoasă,
- 1 linguriţă de pectină.
Cum se face:
Pasul 1: Spălăm şi tăiem pepenele pe jumătate şi cu o linguriţă scoatem sâmburii din mijloc, apoi tăiem felii, îndepărtăm coaja şi tăiem cubuleţe.
Pasul 2: Punem pepenele în blender timp de 20-30 sec. până se face pastă.
Pasul 3: Turnăm pasta de pepene într-un vas, adăugăm zahărul,sarea şi zeama de lămâie şi amestecăm. Punem pe foc şi lăsăm să fiarbă timp de ~50 min. Când începe să fiarbă îndepărtăm cu o paletă spuma formată. Amestecăm din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pasul 4: Turnăm gemul obţinut în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Gem de roşii
Timp: 1h 40min
Ingrediente:
- 1,5kg roşii,
- 700gr mere acrişoare,
- sucul de la 3 lămâi,
- o cană apă,
- 1kg zahăr,
- 1 baton scorţişoară.
Cum se face:
Pasul 1: Se spală roşiile şi merele, se curăţă de coajă, se taie bucăţi potrivite, se îndepărtează sâmburii şi se mărunţesc în robotul de bucătărie. Se adaugă zeama de la o lămâie.
Pasul 2: Într-o cratiţă cu fund gros, se pune zahărul, apa şi sucul celorlalte două lămâi şi se fierbe câteva minute până se dizolvă zahărul. Se adaugă amestecul de roşii şi mere şi batonul de scorţişoară.
Pasul 3: Turnăm pasta de roşii şi mere într-un vas, punem pe foc şi lăsăm să fiarbă timp de ~60 min. Când începe să fiarbă îndepărtăm cu o paletă spuma formată. Amestecăm din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pasul 4: Turnăm gemul obţinut în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Gem de corcoduşe
Timp: 2h
Ingrediente:
- 1,5kg corcoduşe,
- 800gr de zahăr,
- zeamă de la o lămâie,
- opţional un praf de scorţişoară şi ghimbir.
Cum se face:
Pasul 1: Se pune la fiert 1/2L apă într-o oală mare şi când începe să fiarbă se adaugă corcoduşele bine spălate (chiar dacă nu sunt acoperite de apă, ele se înmoaie imediat).
Pasul 2: După ~15 min. se opreşte focul şi se lasă să se răcească. După răcirea completă trecem corcoduşele prin sită păstrând doar pulpa şi aruncând sâmburii.
Pasul 3: Punem pasta rezultată la fiert, când a scăzut adăugăm zahărul şi mai fierbem până când picăturile puse pe o farfurie se ţin bine. Spre sfârşitul fierberii se poate adăuga praful de scorţişoară şi ghimbirul după gust.
Pasul 4: Turnăm gemul obţinut în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Dulceaţă de coji de pepene roşu
Timp: 3h 30min
Ingrediente:
- 1kg de coji de pepene cântărite după ce au fost fierte în apă cu oţet,
- 1kg de zahăr,
- 500ml de apă,
- zeama de la o lămâie,
- vanilie.
Cum se face:
Pasul 1: Se iau cojile de pepene şi li se îndepărtează partea tare şi verde, păstrând doar zona albă şi puţin din cea roşie, care se taie în cubuleţe mărunte sau în felii subţiri. Se pune la fiert apa şi oţetul (2 l apă la 300 ml oţet) şi se cufundă pepenele în lichid, după ce dă în clocot; se lasă la fiert apoi la foc mic, circa 1,5 ore, până devin sticloase.
Pasul 2: Se scurg bine şi se trec printr-un jet de apă rece, apoi se presează puţin să iasă surplusul de lichid şi se cântăresc să fie aceeaşi cantitate cu zahărul adăugat.
Pasul 3: Într-un vas se pune apa şi zahărul, iar după ce se dizolvă se lasă la fiert până se îngroaşă puţin, apoi se pune pepenele, zeama de lămâie şi vanilia şi se lasă la îngroşat.
Pasul 4: Se pune dulceaţa în borcane curate şi încălzite, apoi se leagă cu celofan şi se ermetizează.
Dulceaţă de ardei iute
Timp: 1h 20min
Ingrediente:
- 1kg ardei iuţi,
- 1kg oţet,
- 1kg zahăr,
- 500gr gogoşari.
Cum se face:
Pasul 1: Zahărul împreună cu oţetul se pun la fiert până se leagă bine. Între timp ardeii iuţi şi gogoşarii se spală, se curăţă de seminţe şi se dau prin maşina de tocat sau prin robot.
Pasul 2: Când siropul din zahăr şi oţet a început să se lege se adaugă şi aceştia.
Pasul 3: Se lasă să fiarbă ~40 minute până se leagă ca o dulceaţă.
Pasul 4: Se serveşte cu diferite tipuri de carne.
Dulceaţă de vişine
Timp: 1h 50min
Ingrediente:
- 1,5kg vişine fără sâmburi,
- 1kg zahăr,
- zeama de la o lămâie.
Cum se face:
Pasul 1: Se spală vişinele, se îndepărtează sâmburii şi se pun cu zahărul deasupra să stea ~30 min. până îşi lasă puţin suc.
Pasul 2: Într-o cratiţă cu fund gros se pun vişinele şi zahărul, se adaugă zeama de lămâie.
Pasul 3: Punem pe foc şi lăsăm să fiarbă timp de ~60 min. Când începe să fiarbă îndepărtăm cu o paletă spuma formată. Amestecăm din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pasul 4: Turnăm dulceaţa obţinută în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Peltea de lămâie cu mentă
Timp: 1h 50min
Ingrediente:
- 250gr frunze de mentă,
- 1kg zahăr,
- 2 bucati lămâie,
- 500ml apă.
Cum se face:
Pasul 1: Spălați frunzele de mentă, uscați-le cu un şervet de hârtie şi tăiați-le mărunt. Tăiați mărunt şi lămâia cu tot cu coaja.
Pasul 2: Amestecați menta, lămâia, apa şi puneți la foc. Fierbeți ~10 minute. Lăsați amestecul să se odihnească pentru o zi.
Pasul 3: Stoarceţi şi filtraţi amestecul apoi puneţi pe foc şi lăsaţi să fiarbă timp de ~60 min. Când începe să fiarbă îndepărtăm cu o paletă spuma formată. Amestecăm din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pasul 4: Turnăm pelteaua obţinută în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Peltea de soc cu portocale
Timp: 1h 30min
Ingrediente:
- 1L apă,
- 1kg zahăr,
- 750gr portocale,
- 1kg flori de soc.
Cum se face:
Pasul 1: Se taie mărunt toate portocalele mai puţin una care se păstrează de zeamă.
Pasul 2: Se prepară un sirop gros din apă, zahăr şi zeama de la o portocală.
Pasul 3: Când siropul s-a format se adaugă restul de portocale tăiate felii şi stoarse puţin şi florile de soc şi se lasă la macerat 24 ore, amestecând din când în cînd compoziţia.
Pasul 4: Se filtrează compoziţia şi se încălzeşte din nou până aproape de fierbere. Turnăm pelteaua obţinută în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Peltea de must
Timp: 1h 30min
Ingrediente:
- 1 litru must din struguri negri sau albi (proaspăt),
- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- coaja de la o lămâie.
Cum se face:
Pasul 1: Se amestecă mustul cu zahărul într-o cratiţă, la foc potrivit, până când se dizolvă.
Pasul 2: Se fierbe în continuare, până când se leagă ca pentru dulceaţă. Se verifică ridicând lingura vertical şi lăsând o picătură să cadă pe marginea unei farfurii, aceasta nu trebuie să se prelingă.
Pasul 3: Se adaugă vanilia şi coaja de lămâie şi se încălzeşte din nou până aproape de fierbere.
Pasul 4: Turnăm pelteaua obţinută în borcane sterilizate, înşurubăm bine capacele şi punem borcanele într-un prosop gros până a doua zi, pentru a se răci treptat.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: