Cafeaua dis-de-dimineață, cafeaua de la birou, cafeaua din gară, cafeaua din aeroport, cafeaua de după prânz, cafeaua cu ceva dulce, cafeaua dinaintea turei de noapte, cafeaua de la întâlnire, cafeaua din termos, cafeaua din fața cortului, cafeaua de weekend, cafeaua din coffee break. Cafeaua ca parte esențială din lumea mileniului III. Dacă te afli printre cei care n-ar putea trăi fără această licoare magică, iată destinațiile tale de vis în care pauza de cafea nu e doar tolerată sau încurajată, ci respectată cu sfințenie ca pe o tradiție imuabilă.
Știți vorba aia cu pauzele lungi și dese? Se referă la pauzele de cafea, nu? Cel puțin asta pare să fie filosofia în unele părți ale lumii. Deși ați crede că cea mai consumată băutură din lume după apă este cafeaua, vă mărturisim cu emoție în glas și cu litere tremurânde că medalia de argint merge spre, ei bine, ceai. Cafeaua vine pe podium abia pe locul 3, dar țineți minte că istoria sa începe cu 3.000 de ani mai târziu decât ceaiul. Ca să nu mai zicem că ceaiul e băutura națională a Chinei și Indiei, state cu peste 1 miliard de locuitori fiecare, deci faceți voi calculul.
V-am promis așadar că vă prezentăm țările în care pauza de cafea este mai mult decât un drept al cetățeanului, un fel de obligație morală față de sine și de micile plăceri ale fiecărei zi. Așa că faceți bagajele și începeți căutarea de bilete de avion pentru următoarele destinații:
1. Fika – SUEDIA
Fika, poate cea mai cunoscută pauză de cafea din lume, e mai mult decât o pauză de cafea. E o tradiție adânc înrădăcinată în viața de zi cu zi a oricărui suedez. Fika poate fi definită ca o întâlnire informală între colegi, prieteni, membri de familie, cu 3 componente obligatorii: cafeaua, produsul de patiserie și elementul social. Se întâmplă chiar și de 2 ori pe zi, deci nu-i de mirare că Suedia rămâne în fiecare an în topul țărilor consumatoare de cafea. În mod tradițional, desertul cafelei este “Kannelbullar” – un fel de melc din aluat cu scorțișoară, dar nu te oprește nimeni să alegi orice alt deliciu din îmbietoarele lor patiserii.
2. Merienda – AMERICA LATINĂ
Putem să-i zicem pauză de cafea dacă nu e obligatoriu să bei cafea? Merienda e gustarea dintre prânz și cină, echivalentul ceaiului britanic de la ora 5. În Argentina, o merienda tipică poate conține cafea cu lapte și croissant, ceai cu lapte și un produs de patiserie, sau chiar „submarino” – lapte fierbinte cu o bucată de ciocolată scufundată în el. În timpul verii, băuturile fierbinți pot fi înlocuite cu smoothie-uri, dar nicio altă băutură a lumii nu poate întrece faima legendară a cuplului cafea-croissant. Diverse variante de merienda întâlnim și în Spania și Portugalia („merenda”), Italia („merenda”), Slovenia și Croația („marenda”).
3. Gabelfrüstück – AUSTRIA, GERMANIA
Tradus mot à mot, cuvântul gabelfrüstück înseamnă mic-dejun cu furculița. De fapt, are cam toate caracteristicile unui brunch. Dacă primul mic-dejun se ia dimineața devreme și constă într-o cafea rapidă și o plăcintă de patiserie sau un fruct, al doilea mic-dejun se savurează la muncă sau la școală: o ceașcă de cafea și o masă mai consistentă la care ai nevoie de furculiță. Gustări dulci și sărate, calde și reci, finger foods sau preparate mai elaborate – variantele sunt nesfârșite. În ultimii ani, termenul “gabelfrüstück” e folosit tot mai rar în favoarea arhicunoscutului “brunch”.
4. Buna Tetu – ETIOPIA
N-am glumit când am zis că facem înconjurul lumii. În Etiopia, Buna Tetu înseamnă, simplu, “să bem cafea” și denumește o ceremonie tradițională luată foarte în serios care se desfășoară de 3 ori pe zi!! Fiind o parte importantă a culturii etiopiene, Buna Tetu e săvârșită întotdeauna de către o femeie pe post de maestru al ceremoniei și începe cu un ritual de a îndepărta spiritele rele. Apoi urmează partea cea mai parfumată: boabele de cafea sunt prăjite și măcinate pe loc pentru prepararea a 3 rânduri de cafea. Să refuzi chiar și una dintre ele nu prea e o opțiune. Bănuim că e inutil să vă mai spunem că etiopienii își iubesc cafeaua, o beau foarte concentrată, de 3-4 ori pe zi. Nu întâmplător, Etiopia este cel mai mare producător de cafea din Africa și al cincilea la nivel global.
5. Koffietijd – OLANDA
Olandezilor le place să-și invite prietenii acasă pentru “koffietijd” (coffee time), care include o cafea și o prăjitură sau un fursec. Intervalul orar diferă de la 10:00-11:00 (înainte de prânz) la 16:00 (între prânz și cină) sau chiar și 19:00-20:00, după cină. În timpul zilei, olandezii beau cafeaua alături de un singur biscuit, niciodată mai mult. Cumpătarea aceasta se crede că vine din mentalitatea și educația protestantă specifică nordului Olandei. În sud, acolo unde biserica majoritară este cea Romano-Catolică, lucrurile stau foarte diferit. În Limburg, cea mai sudică provincie olandeză, gazdele prepară „vlaai”, o plăcintă tradițională mare, cu umplutură cremoasă, tăiată în 8 bucăți și servită oaspeților alături de nelipsita cafea aromată.
6. Cafezinho – BRAZILIA
Cafezinho e mai mult decât un simplu diminutiv al cuvântului “café” și aproape a devenit un sinonim al expresiei “Bine ai venit!”. De îndată ce tregi pragul unei case braziliene, vei auzi întrebarea: "Você toma/aceita/quer um cafezinho?" (“Te servesc cu o cafeluță?”) și cu greu vor accepta un răspuns negativ. Ba chiar, uneori te trezești cu cafeaua în față, fără vreo avertizarea prealabilă. La fel ca în restul lumii, cafeaua unește oamenii în Brazilia. Nu e neobișnuit ca în mijlocul întâlnirilor de business să fii servit cu cafezinho și discuția să curgă natural spre un subiect plăcut, fără nicio legătură cu business-ul. Încă o confirmare că obiceiul cafelei nu e doar despre plăcerea gustului, ci și despre oameni și fericirea pe care o aducem unii în viețile altora în timp ce sorbim dintr-o cafea aromată.
Alte produse recomandate:
Ceasca pentru cafea cu farfurioara, portelan, 80ml, "Seasons", Gri - Porland
Cod: 04ALM001736
Alte articole care te-ar putea interesa: