Roșiile crude sau gătite au o aromă dulce, acidă și o carne suculentă şi completează orice meniu cu gustul lor proaspăt şi deosebit. În lume există aproape 10.000 de tipuri de roşii, acestea fiind de diferite culori, forme şi mărimi. Există roşii cât o cireaşa, dar şi roşii care depăşesc singure un kilogram, roşii lunguieţe sau rotunde, de culoare roz, roşu, galben, mov sau portocaliu şi lista poate continua.
Roșiile sunt originare din vestul Americii de Sud și din America Centrală. În 1519, Cortez a descoperit roşiile care creşteau în grădinile din Montezuma și a adus semințe înapoi în Europa, unde au fost plantate ca și curiozități ornamentale, dar nu au fost mâncate.
Cel mai probabil, primul soi care a ajuns în Europa a fost galben, deoarece în Spania și Italia au fost cunoscute ca “pomi d'oro”, ceea ce înseamnă mere galbene. Italia a fost prima care a îmbrățișat și cultivat roşiile în afara Americii de Sud.
Francezii se referă la roşii ca “pommes d'amour” deoarece credeau că au proprietăți afrodisiace stimulative.
În 1897, mogulul mâncării conservate din America, Joseph Campbell, a introdus supa de roșii condensată, o mișcare care a îmbogățit compania și a făcut mai uşor consumul roşiilor de către publicul larg.
Campbell poate să fi făcut populară supa de roșii, dar prima rețetă este atribuită lui Maria Parloa, a cărei carte din 1872, The Appledore Cook Book, descrie în detaliu supa de roșii.
Conținutul ridicat de aciditate al roșiilor îl face un prim candidat pentru conservare, care este unul dintre principalele motive pentru care a fost conservată mai mult decât orice alt fruct sau legumă până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Tipuri de roşii
Roşiile rotunde
Sunt cel mai des întâlnite, acestea găsindu-se tot timpul anului, mai ales că se cultivă în sere. Sunt roşii de dimensiuni medii spre mari, de culoare roşie, însă gustul lor, în afară sezonului, nu se compară cu cel al roşiilor de grădina. Sunt potrivite pentru salate şi mai puţin pentru gătit.
Roşiile “prună”
Au puţine seminţe şi multă pulpă. Dimensiunea lor e medie, iar culoarea poate varia: roşu, galben sau portocaliu. Cunoscute sub denumirea de roşii “Roma”, sunt foarte bune pentru preparate cu diverse umpluturi, deoarece au pereţii groşi şi cărnosi.
Roşiile “cireşe”
Acestea seamănă foarte mult cu cireşele şi se găsesc într-o mare varietate de forme şi culori. Pot fi perfect rotunde, alungite, de culoare roşie, galbenă sau neagră-vineţie. Sunt dulci, însă au mai puţine calorii decât cele rotunde, că atare sunt ideale pentru prepararea salatelor, şi nu numai.
Roşiile de dimensiuni mari
Roşiile mari şi cărnoase sunt de obicei roşii de grădina. Şi culorile acestora pot varia, fiind de la roşu închis până la galben sau portocaliu ori chiar verde. Fiind mari şi cărnoase, aceste roşii sunt şi zemoase, deci sunt ideale pentru salatele de vara.
Alte produse recomandate:
Set storcator electric rosii, cu accesoriu tocat carne, "Artus", 550W - Cibustek
Cod: ARTUSC25
Alte articole care te-ar putea interesa: