Cea mai bună parte e unui tajine e că poți să gătești în el, dar poți să-l și mănânci. Pentru că vasul împarte același nume cu mâncarea delicioasă pe care o prepară: o tocăniță nord-africană din carne și legume îmbăiate în mirodenii la care visează orice pofticios.
Pe masa Șeherezadei...
Tajine (sau tagine) nu e doar un moft în bucătărie și nici nu e vreun giumbușluc de design ca să ia banii pasionaților de gătit. Vasul acesta cu formă de OZN are o istorie de vreo... 1300 de ani, de pe vremea Șeherezadei și-a aventurilor din povestirile celor „1001 de nopți”. Unii spun c-ar fi inspirat dintr-un vas similar creat și mai devreme, în timpul marelui Imperiu Roman.
Desigur că n-au inventat tajine-ul pentru că erau pasionați de gastronomie :) ci din motive mult mai practice. Nomanzii foloseau acest vas din lut pe post de “cuptor portabil” în care își găteau mâncărurile, în timpul călătoriilor lor adesea fără sfârșit.
Când “plouă” în tajine, plouă în gură
Tocmai ideea de cuptor a dus și la forma specifică a vasului. Baza vasului este largă și înaltă. Capacul are o formă conică și acoperă perfect baza, fără să lase vreun fir de abur să evadeze din interior. Pus direct în jar, imită perfect efectele unui cuptor din lut.
În timpul gătirii, ceea ce se întâmplă în interiorul vasului e un adevărat spectacol. Aburul se ridică spre vârful conului unde, prin condens, se tranformă în picături de savoare. Acestea se scurg înapoi în preparat și asigură constant o ploaie de arome care menține ingredientele moi și carnea cât se poate de fragedă. În felul ăsta, vasul tajine își reglează singur umiditatea de care are nevoie preparatul, rezultând într-o gătire cu aburi mai mult ca perfectă.
TRUC PRACTIC:Pentru că preparatul se gătește încet pentru a asigura frăgezimea ingredientelor, poți folosi chiar și bucăți de carne mai tare.
Frumusețea de a mânca împreună
În mod tradițional, preparatul tajine se mănâncă direct din vas de către toți participanții, pentru a simboliza prietenia, apropierea și bucuria de a împărți mâncarea. Așezați în jurul vasului, mesenii mănâncă legumele cu o bucată de pâine și împart apoi carnea în mod egal.
Dincolo de capacitatea extraordinară a acestui vas de a găti mâncarea încet și de a-i păstra aromele autentice și texturile fragede, vasul tajine este și un exemplu minunat de design splendid. Emblematice pentru întreg nordul Africii, vasele tajine au devenit chiar piese decorative pictate de mână, într-o varietate de culori și forme. În general, acestea nu sunt recomandate pentru gătit, așa că acordă atenție vasului pe care îl cumperi.
Saaaau poți îmbina ambele avantaje (design și funcționalitate) cu un vas tajine din ceramică franțuzească de la Emile Henry.
Emile Henry și bucuria de a găti
Despre Emile Henry, am povestit pe scurt aici, dar am avea mereu ceva de spus. Vasele tajine care poartă semnătura Emile Henry sunt prelucrate manual în Burgundia, din ceramică Flame® și vopsele naturale.
Prin Flame® înțelegem că pot fi folosite direct pe flacără, pe plită, în cuptor și la microunde. Fiindcă rezistă la temperaturi de până la 500°C și pot fi transferate din congelator sau frigider direct în cuptor. Gătesc mâncarea în mod lent, atent, temeinic, și permit desfășurarea treptată a unui întreg spectacol de arome și texturi.
Tajine și cele 1001 de arome din jurul lumii
După ce a trecut granițele țărilor nord-africane și apoi ale continentului întreg, vasele tajine au făcut cunoștință cu o multitudine de rețete din toate zările lumii.
În Maroc, tocănița tajine începe cu ingrediente simple precum cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, la care se pot adăuga caise sau prune deshidratate și condiment specifice ca sumacul, chimenul, coriandrul sau turmeric. Puiul, mielul și carnea de vită sunt cărnurile care înnobilează tajine-ul la mesele pentru non-vegetarieni.
În Franța, mirodeniile tradiționale sunt înlocuite cu cimbru, rozmarin, oregano, usturoi și alte ierburi aromatice specifice solului franțuzesc. O tocăniță de miel gătită lent și presărată cu ierburi va face senzație pe masa festivă!
În Spania, poți adăuga ingrediente precum boia afumată, ceapă, șofran sau fructe de mare pentru un tajine inspirat de faimoasa paella spaniolă.
În America Latină, vasele tajine sunt obișnuite cu aromele calde ale unui chilli con carne. Ardei iute, boabe de fasole roșie, porumb dulce și ardei gras – toate complimentează bucățile suculente de carne de vită și formează împreună un preparat armonios.
În America de Nord, tajine-ul prinde forma mâncărurilor cu pulpe de pui marinate într-un amestec de ketchup, miere și sos Worcestershire – un adevărat deliciu american!
În Asia, ne reîntoarcem la arome intense precum lemongrass, ghimbir, ulei de susan, coriandru și usturoi, în combinație cu somon pentru o experiență culinară deosebită.
Produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: